Afstand: 14 kilometer (650 hoogtemeters)

Waar: Llanddeusant (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Afgelegen rondje langs twee meren, waarvan Llan y Fan door de ‘lonley planet’ opgenomen is in de lijst van duizend plaatsen ter wereld die je gezien moet hebben, en twee uitdagende klimmetjes leveren wijdse uitzichten en een bijzondere wandeling op.

Het startpunt van de wandeling van vandaag is voor de navigatie onvindbaar. Op goed geluk en met een korte beschrijving van de site ‘walkingbrittain’ lukt het om de afgelegen parkeerplaats te vinden. Na het nog een keer controleren van de rugzak (inclusief lunchpakket, fototoestel en gps-apparaat) is het tijd om te vertrekken. Langs het verhaal van de ‘lady of the lake‘ slaat de route het brede grindpad op, gelijk wordt het hoogteverschil in de benen gevoeld. Bij  de zalmkwekerij wordt het pad even smaller. Eenmaal voorbij de verlaten uitziende gebouwen wordt de klim iets steiler maar blijft goed te doen.

Na een paar bochten in de weg komt dan toch het eerste meer in zicht. Afgezien van de dam die is er is gebouwd is hier weinig veranderd in de afgelopen decennia. Tijd om een paar foto’s te maken en moed te verzamelen voor de eerste serieuze klim van de dag. In het gras is de route redelijk goed te volgen. Met een paar korte pauzes om het veranderende uitzicht te volgen. Het is hier ongelofelijk stil. Eenmaal op het plateau aangekomen waait de wind door de haren en is het tijd voor de eerste theepauze met een geweldige achtergrond.

Met de rugzak een beetje lichter gaat de wandeling verder. Het wandelpad volgt redelijk het randje van het plateau. Geeft mooie uitzichten maar wanneer je hoogtevrees hebt, kun je ook ervoor kiezen over het gras te lopen. Net wanneer de benen weer redelijk gewend zijn aan de vlakke ondergrond daalt de route af naar het lager gelegen kruispunt. Zo uit de wind en in de zon is het een uitgelezen plek voor een korte stop om even de voeten te luchten.

Met genoeg moed verzameld voor de tweede uitdagende klim van de wandeling kunnen de schoenen weer aangetrokken en de veters gestrikt worden. De tweede klim is iets lastiger door alle losliggende stenen en keien. Ook hier volgt de route het randje van het plateau met indrukwekkende uitzichten op de diepte beneden. Voorbij het ‘trigpoint’ is de wandeling nog een klein stukje vlak maar dan staat toch de tweede afdaling te wachten.

Het eerste en laatste stuk zijn uitdagend maar te doen, het middenstuk is een andere verhaal. Met grote en ongelijke stappen, klimpartijen en smalle doorgangetjes is dit gedeelte een behoorlijke uitdaging. Als de afdaling eenmaal overwonnen is slingert de wandeling langs het meer, onderlangs de indrukwekkende heuvels en over smalle wandelpaadjes weer in de richting van de zalmkwekerij. Waarbij de grootste uitdaging is om met redelijk droge voeten (te doen met een soepele hink-stap-sprong) de overkant van een beekje te halen.

Ps. soms zwaar maar een geweldige wandeling. De beschrijving voor het vinden van de parkeerplaats die ik heb gevolgd is te vinden in de beschrijving van wandeling 2648.

Facebooktwitter