Afstand: 8 kilometer

Waar: Llanfoist (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Vanaf de parkeerplaats ‘keeper’s pond’ een aantal omtrekkende bewegingen gemaakt over de Black Mountains. Uitzicht op Blaenavon, voor een deel het wandelpad van de ‘Iron Mountain trail’ gevolgd en via de ‘Blorenge‘ terug.

Met de souplesse van een ervaren bezoeker van ‘keeper’s pond’ wordt de auto net onder de top van de ‘Tumble’ geparkeerd. Klaar voor de uitdaging om te zien of er nog niet gevolgde wandelpaden te vinden zijn. Een voor de hand liggende oplossing is om de doorgaande weg over te steken en een wandelpad te zoeken.

Zonder al te veel moeite lukt het om het eerste pad te vinden, het slingert tussen de hei door in de richting van, hoe kan het hier ook anders, de eerste klim maar laat vooralsnog de top links liggen. Eenmaal de andere kant van de heuvel bereikt, is er een mooi uitzicht over het heuvellandschap. Vandaag ziet het er met de paarden in beeld, niet helemaal verlaten uit.

De paarden (voor de leek, de kenner zou de dieren waarschijnlijk pony’s noemen) lijken zich niet druk te maken over een eenzame wandelaar en gaan in alle rust aan de kant. Met iets minder kilo’s om in de strijd te gooien toch blij dat ze naast het wandelpad verder grazen.

Ondertussen de routepaaltjes van de ‘Iron mountain trail’ gevonden. Deze wandeling volgt in een soort van acht verschillende paden tussen het groen door. Bij de doorgaande weg is het even goed uitkijken bij het oversteken maar eenmaal veilig aan de overkant en weer op het zandpad heb je binnen tien tellen weer het idee alleen op de wereld te zijn.

De route volgt het smalle wandelpad tussen de hei door, gaat eerst een stukje heuvel af, maar maakt dan toch uiteindelijk weer de klim naar ‘Fox hunter’s carpark’. Vanaf deze parkeerplaats is er de langere route terug naar ‘keeper’s pond’ door het wandelpad aan de andere kant te volgen. Gekozen wordt voor de korte route terug; een klein stukje weg en dan via het zandpad tussen het groen door.

Al met al toch bijzonder dat het nog gelukt is weer nieuwe wandelpaden te vinden. Waarbij het gedeelte aan de kant van ‘keeper’s pond’ mijn favoriet is.

Ps. voor meer wandelingen met ‘keepers pond’ of ‘fox hunter’s carpark’ als startpunt bekijk dan ‘Groot Britannië’ . Let wel: ‘the Black Mountains‘ liggen in  de Brecon Beacons, vlakbij Abergavenny, in tegenstelling tot ‘the Black Mountain‘ die vlak bij Llandovery ligt. Toch een verschil van zo’n anderhalf uur rijden. Alles in een letter verschil.

Facebooktwitter