Afstand: 6 kilometer

Waar: Apeldoorn (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: het paleispark van Rijksmuseum Paleis ‘t Loo is ongetwijfeld een minder bekende bestemming. Met een hele verzameling aan wandelpaden, kunnen er heel wat kilometers gemaakt worden. Tussen 1 april en 31 mei zelfs langs slot ‘het Oude Loo‘.

Met nog een paar dagen dat het park rond ‘het Oude Loo’ open is voor wandelaars, is het een mooi moment om een rondje door het paleispark te maken.

In het park dat onderdeel is van het kroondomein Het Loo zijn verschillende routes uitgezet. We beginnen met de ‘witte’ route. De eerst uitdaging is dat de route een stukje tussen de damherten door gaat. Bij het hek staat een bordje met de dreigende tekst dat damherten geen lieverdjes zijn, maar op een dag waar het kwik ruim boven de vijfentwintig graden komt, blijven ze rustig in de schaduw liggen en bekijken ze de voorbij trekkende wandelaars van een veilig afstandje.

Ondertussen is de witte route ingewisseld voor de rode route. Omdat het gedeelte van het park rond ‘het Oude Loo’ voor het grootste deel van het jaar niet toegankelijk is, zijn er ook geen routes in dit gedeelte van het park. Gelukkig is het een overzichtelijk bos dus verdwalen lukt hier niet.

Het wandelpad volgt de slotgracht en gaat dan het bos weer in. Langs de vijver die omringd wordt door rhodondendrons en  waar een waterhoentje nog druk bezig is het nest te versterken en de theekoepel, wordt de blauwe route opgepikt. Nog even getwijfeld of er een pauze ingelast moet worden. De bank ziet er in ieder geval wat uit de kluiten gewassen uit.

Ondertussen weer in het gedeelte van het park aangekomen dat het hele jaar open is voor wandelaars. Nog een paar brede en smalle bospaden om te volgen en dan wordt toch nog redelijk onverwacht de toegangspoort weer bereikt.

Ps. voor een bezoek aan het paleispark heb je een geldig toegangsbewijs nodig. Die kun je kopen bij de kaartjesautomaat op de parkeerplaats.

 

Facebooktwitter