Afstand: 5 kilometer

Waar: Apeldoorn (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Met nog een paar dagen voor het deel van het paleispark rond ‘het Oude Loo’ weer dicht gaat, een rondje  door het park inclusief uitzicht op ‘het Oude Loo’. Verrassing van de dag was een ree op het wandelpad.

Aan het eind van de dag, met nog net iets meer dan anderhalf uur voordat het park dicht gaat, nog tijd om de wandelschoenen aan te doen voor een rondje door het paleispark. Langs de kaartjesautomaat steekt de wandeling een van de vele wandelpaden in. In het bos zijn verschillende lange rechte wandelpaden, waardoor het wandeltempo bovengemiddeld komt.

Vlak voor ‘het Oude Loo’ in zicht komt is het toch even schrikken wanneer twee reebruine ogen je aanstaren. Maar voor het fototoestel aan is heeft de ree al een sprintje getrokken. Wanneer de afstand tussen wandelaar en ree weer groot genoeg is is kan er weer rustig over het gras gewandeld worden.

Eenmaal van de schrik bekomen kan ook de wandelaar het gras oversteken in de richting van het doolhof (wel even de gps buiten laten liggen, anders is het wel heel eenvoudig om de weg terug te vinden). Na een paar omtrekkende bewegingen wordt de uitgang gevonden en kan het gps-apparaat weer opgehaald worden.

Nog een klein stukje langs de slotgracht waar het uitkijken voor overstekende padden is, en dan weer in de richting van de vijver en de theekoepel. Zo aan het eind van de dag is het geen probleem om een plekje op een bankje te vinden. Genieten van het zonnetje en de rust.

Het wandelpad gaat verder langs en onder de rhododendrons . Ben je groter dan 1.70 meter dan is het  even bukken om niet je hoofd te stoten. Na alle kleur rond de vijver van de bloeiende rhododendrons is het in het bos met alle kleuren groen een stuk minder kleurrijk. De rondvliegende vogels, inclusief een bonte specht, zorgen voor de nodige compensatie.

Nog een paar kronkelpaadjes door het bos, inclusief een hele verzameling bruggetjes (soms met maar aan een kant een leuning dus netjes in het midden blijven lopen om geen nat pak te halen) voordat de route weer in de richting van de parkeerplaats trekt. Met het eindpunt van de wandeling op een steenworp afstand gaat de route nog langs de Willemstempel. Omdat het bijna sluitingstijd is geen tijd meer voor een pauze in het bos dus dan maar een appeltje eten op de parkeerplaats.

Ps. het gedeelte van het paleispark rond ‘het Oude Loo’ is open van 1 april tot 31 mei.

Facebooktwitter