Afstand: 8 kilometer

Waar: Pencelli (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Als afwisseling van al dat klimmen en dalen is het vandaag ‘de dag van de vlakke wandeling’. Over het jaagpad van ‘the Mon & Brec Canal’, de etappe Pencelli – Brecon, inclusief een bijzonder aquaduct en een demonstratie ‘sluis-varen’.

Met de wandelschoenen aan helemaal klaar voor een wandeling met een weinig klimmeters. Niet ver buiten Pencelli is er heel wat afleiding. Het is een  bonte verzameling van zogenaamde ‘narrowboats’. Deze boten zijn speciaal ontworpen om in de smalle kanalen van Engeland en Wales te kunnen varen en mogen officieel niet breder zijn dan 2,13 meter. Met een lengte van 22 meter passen ze precies in de sluizen die in de kanalen zijn gebouwd, maar dat vergt wel wat stuurmanskunst.

Met de boten ondertussen achter de rug verandert het decor in vooral groen, met mooie doorkijkjes richting de heuvels en diverse bruggetjes die het kanaal over steken. Onderweg genoeg mogelijkheden om op een bankje even te gaan zitten om van de dag te genieten en gelijk even te controleren of je niet van de route bent afgeweken.

Na een klein uurtje wandelen wordt het Brynich Aquaduct bereikt. Midden op het aquaduct (in iets meer dan 14 maanden gebouwd en in 1800 gereed) sta je 25 feet (of 8 meter) boven het water van de Usk. Dit bouwwerk heeft niet alleen heel wat water onderdoor zien gaan maar ook er overheen.

Het jaagpad volgt het kanaal verder in de richting van de sluis. Het gebruiken van de sluis is een echte doe-het-zelf-klus. Eerst zorgen dat het waterniveau in de sluis gelijk is met het niveau buiten de sluis, dan de deur open duwen (gelukkig zorgen de opstaande stenen voor wat grip) zodat de boot naar binnen kan en dan natuurlijk de deur weer dicht doen. Het past allemaal net. Als het water gezakt is kan de het hele circus voor de tweede deur herhaald worden. Blijft een boeiend schouwspel.

Nu de boot vertrokken is, is het een goed moment om verder te wandelen. Brecon kan nu niet ver meer zijn. Met een bijzonder uitzicht op de Brecon Beacons in de verte worden de laatste kilometers in alle rust afgewerkt.

Vlak voor Brecon wordt het terrein van de voormalige Watton-werf overgestoken, ooit onderdeel van de ‘Hay Tramway’  een van de langste ‘railways’ van de wereld. Dan is het nog maar een klein stukje tot aan de finish. Rustig gewandeld en veel geleerd.

Ps. vanuit Brecon gaat er een bus terug naar Pencelli. Controleer vooraf de dienstregeling, de bus rijdt niet zo vaak.

Facebooktwitter