Afstand: 9 kilometer

Waar: Tretower (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Vanaf de parkeerplaats bij Tretower Castle door de velden naar Cwmdu gewandeld. Een klimmetje voor het vlak door de velden terug gaat in de richting van het kasteel.

Net buiten Crickhowell ligt Tretower. Vandaag het startpunt van de wandeling. Op de parkeerplaats worden de schoenen gewisseld voor een wandeling.  Met de overblijfselen van het kasteel aan de linkerhand gaat de route in de richting van de velden. Onder luid geblaat van de schapen in het veld gaat het in alle rust van start.

Even worstelen met het open krijgen van het hek voor het volgende weiland bereikt wordt. De koeien staan op veilige afstand, dus geen paniek. Soepel de stile over en dan ligt de eerste echte uitdaging van de wandeling te wachten: een beekje, te diep om doorheen te wandelen en te breed om met een sprong de overkant te bereiken. Wel een paar boomstammen om een variatie van hink-stap-sprong op uit te proberen. Met droge voeten (en de opluchting dat er geen bewegende beelden bestaan van de uitvoering) kan de wandeling voortgezet worden.

Het tweede deel van de wandeling gaat over de verharde weg met de kerktoren van Cwmdu als mikpunt. Het dorp zelf is niet echt indrukwekkend en na het klimmetje van de dag gaat de wandeling beginnen aan de terugweg. Het asfalt wordt weer ingewisseld voor het groene gras en de wandeling vervolgt langs een indrukwekkende boom.

Nog een klein stukje tussen het groen door voor het beekje van de heenweg weer wordt bereikt. Omdat al aan de goede kant van het water het wandelpad wordt gevolgd hoeven op de terugweg geen halsbrekende toeren te worden uitgehaald om droog de andere kant van het water te bereiken. Gelukkig wacht er nog wel een laatste uitdaging in de vorm van een groep onrustige koeien die breed uit voor het hek staan.

De dames zijn niet echt van plan een stap opzij te doen en proberen zelfs nieuwsgierig dichterbij bij komen. Even doorstappen en de andere kant van het hek te zien te bereiken.

Met een zucht van opluchting snel het hek dicht om de koeien op afstand te houden. Net wanneer de hartslag weer is gezakt komt er in volle vaart een schaap aan rennen, dat klinkt gevaarlijker dan het uiteindelijk is. Ruim op tijd wijkt het schaap van de ramkoers af en gaat in de richting van de rest van de kudde.

Eenmaal het weiland doorkruist is het nog maar een klein stukje, met nog een keer uitzicht op Tretower Castle,  terug naar de parkeerplaats. Nog tijd over voor een bezoek aan het kasteel en een theepauze in de zon.

Ps. Afgezien van het klimmetje in Cwmdu een vlakke wandeling met de heuvels als achtergrond decor.

Facebooktwitter