Afstand: 9 kilometer

Waar: Hattem (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Vanaf de Markt in Hattem naar het pontje gewandeld. Aan de overkant van de IJssel onderlangs de dijk richting het Engelse Werk. Over de brug weer naar Gelderland waar een ijsje aan het eind van de wandeling wacht.

Vandaag de wandelschoenen in beweging gezet, in het centrum van Hattem. Met de neus in de richting van de uiterwaarden wordt al snel het historische stadje verlaten en gaat de wandeling in de richting van ‘het kleine veer’, het pontje dat wandelaars en fietsers naar de andere kant van de IJssel brengt. Vandaag staat er aan beide kanten van het water een lange rij te wachten om de oversteek te maken.

Na de korte oversteek met wind in de rug, volgt de wandeling over het fietspad in de richting van de dijk. Om de talrijke fietsers te ontwijken, maken we een variatie op de wandeling door het pad onderlangs de dijk te kiezen. Halverwege de dijk moeten we toch nog een stukje de weg delen met de fietsers.

De tweede variatie op de route over de dijk gaat door het “Engelse werk’. In dit wandelpark dat als sinds 1824 uitzicht op de IJssel heeft, maakt de route een paar omtrekkende bewegingen maar vindt dan toch weer de aansluiting met het fietspad waarna het water weer kan worden overgestoken. Zo op de brug is het uitzicht toch heel anders dan vanaf de veerpont.

Nog een keer onder het spoor door en dan wordt de weg overgestoken en gaat de route nog een stukje onderlangs de dijk, door het knie-hoge gras. Gelukkig heeft het de laatste tijd niet veel geregeld dus geen modder om door heen te ploeteren. Met schone schoenen wordt de verharde weg weer bereikt en kan het laatste stukje worden afgelegd.

Onder de dijkpoort, de enige nog over gebleven stadspoort van Hattem, door en dan richting de ijsjeswinkel. Lekker ijsje en lekker gewandeld.

Ps. ‘het kleine veer‘ vaart alleen in de periode van april tot en met oktober.

Facebooktwitter