Afstand: 13 kilometer

Waar: Doetinchem (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Afwisselende wandeling over ‘landgoed Slangenburg‘. Een wandeling die alles heeft. Een beetje asfalt, veel zandpaden een paar bruggetjes, twee klaphekjes, een landgoed en tot slot een terras.

Best lastig om op een dag dat het dertig graden in de schaduw is om niet direct na tien meter al op het terras neer te strijken en een glas koel drinken te bestellen. Als een doorgezomerde wandelaar toch maar de pas er ingehouden en bij de route van de blauwe bordjes aangehaakt. Het wordt dus de eenvoudige optie vanmiddag: een uitgepijlde route. Het is te warm om zelf een route uit te stippelen.

De eerste anderhalve kilometer is niet direct overtuigend mooi. Maar wanneer eenmaal de snelweg uit het blikveld is verdwenen verbetert het uitzicht aanzienlijk. Brede en smalle bospaden wisselen elkaar af met als bijzonder afwisseling twee kaphekjes. Deze blijken ongekend hard dicht te kunnen vallen. Gelukkig schrikken er alleen een paar vogels van de onverwachte rustverstoring.

Op het smalle wandelpad tussen de varens door, wordt de weg even versperd door een jonge wandelaar die van de andere kant komt. Hij heeft nog een paar tips die hij enthousiast deelt. Vooral ‘landgoed Slangenburg‘ krijgt zijn warme aanbeveling, wel even opletten: ‘er is maar één deur om binnen te komen’ is zijn laatste tip voor hij weer verder wandelt.

Even goed uitkijken bij het oversteken van de de ‘Varseveldseweg’ en dan komt het landgoed prominent in beeld. Op een zonnige namiddag steekt het gebouw strak af tegen de blauwe lucht. De route slingert om de gracht heen en steekt dan weer een bospad op. Na een verzameling bospaden wordt de ‘Kasteellaan’ bereikt; een lange rechte laan met in de verte weer uitzicht op het landgoed.

De route slingert net voor het landgoed wordt bereikt weer van de rechte laan af en volgt weer een paar zandpaden. Nog een klein stukje asfalt voor het brede pad dat al eerder in de wandeling gekruist is, gevolgd wordt. Daarbij valt nog even de blik op de grond waar de eigen voetafdrukken, achtergelaten op de heenweg, nog liggen te wachten. Netjes een paar voetafdrukken met de teen in de andere richting er naast gelegd.

Laatste warme loodjes van de dag en dan de wandelschoenen weer wisselen. Een wandeling die zeker de moeite waard was.

Ps. de route begint op de parkeerplaats van het TOP ‘t Onland. Blijkt dat het hek van de parkeerplaats aan het eind de dag dicht gaat. Gelukkig niet op slot dus kan de auto toch nog zonder problemen opgehaald worden. Was wel even schrikken.

Facebooktwitter