Afstand: 15 kilometer

Waar: Hattem (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Hattem ligt op het randje van de Veluwe en combineert het rivierenlandschap met het bos. Deze wandeling heeft het uitzicht op de IJssel en de beschutting van het bos. Als bonus uitblazen aan tafel bij ‘herberg Molecaten’.

Vandaag staat een wandeling op het programma die de twee kanten van Hattem samenbrengt in één wandeling. De start ligt in de schaduw van de bomen, gevolgd door wijdse uitzichten op de IJssel en tot slot bieden de bomen van ‘Landgoed Petrea’ beschutting tegen de zomerse regenbui.

Met de schoenveters niet te strak aangetrokken komt de wandelgroep op gang voor wandeling. Op het randje van de Veluwe dus nog genoeg beschutting van de bomen. De eerste paar bospaden van de route laten mooie plaatjes van de Veluwe zien. Ondertussen slingert de route in de richting van het Apeldoorns kanaal. Voor dorstige wandelaars is er het ‘wateraf(s)tappunt’ net voor de sluis.

De route volgt een stukje het kanaal maar slaat dan toch af in de richting van de rivier. Nu het groen van de bossen is ingeruild voor het groen van de weilanden kan de wandelaar de aanschuivende regenbuien aan zien komen.

Een paar vissers aan de oever van de rivier hebben de bui al zien hangen en hebben de grote paraplu vast uitgeklapt. Zij blijven er nog wel even droog bij zitten, als wandelaar is er geen ontkomen aan. Gelukkig laat de eerste miezer nog wel iets van het uitzicht op het landschap over en tegen de tijd dat het echt serieus begint te regenen is net op tijd de beschutting van de bomen van het ‘Kloosterbos’ bereikt. Maar niet voordat nog een foto gemaakt is van de overvliegende ooievaar.

De route volgt een paar bospaden. Net voor de weg naar Wapenveld wordt bereikt is het even twijfelen: wachten tot de regen iets minder wordt of toch maar doorlopen en er op gokken dat tegen de tijd dat de laatste rij bomen wordt bereikt de laatste regendruppels gevallen zijn.

Het wordt stug doorlopen en de groep heeft geluk, net voor het bos wordt uitgelopen is het weer droog. Nog een keer het kanaal over en in de richting van ‘Landgoed Petrea’. Tegen de tijd dat het toegangshek wordt omzeild, blijkt dat nog niet alle regen voor vandaag gevallen is.

Gelukkig vormen de bomen een grote groene paraplu zodat de groep afgezien van een redelijk verregend kapsel ook deze bui weet te doorstaan. Nog een paar bospaden, een stukje ‘Flip Hul’ voordat ‘Landgoed Molecaten’ weer bereikt wordt.

Nu de finish bijna te zien is en de aandacht al bij wisselen van de wandelschoenen is, is er nog een kleine verrassing. Op nog geen vijfentwintig meter afstand springt een ree op uit het groen. Na tien meter stopt ze toch even om de wandelaars in de gaten te houden. Tegen de tijd dat het fototoestel uit de rugzak is gehaald, is het geduld van de ree al op en is ze met een elegante sprong in het groen verdwenen.

Op de parkeerplaats van ‘herberg Molecaten’ wordt het gps-apparaat stil gezet en is het tijd voor een welverdiende traktatie.

 

 

Facebooktwitter