Afstand: 7 kilometer

Waar: Apeldoorn (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling die het allemaal heeft, van een strak in de lak bordje tot wegspringende ree, overstekende eekhoorn, wegschietende muizen en eindeloze zand- en graspaden.

Vandaag is de paleispark van ‘t Loo nog een keer het decor voor een wandeling. Eenmaal onder het afdakje van de toegangspoort door slaat de wandeling linksaf, het brede rechte zandpad op. Om een beetje variatie in de route te brengen wordt besloten niet het rechte pad te blijven volges maar een bospad aan de linkerkant in te slaan.

Dat verrast blijkbaar een nietsvermoedende ree, die met een paar soepele sprongen zich uit de voeten maakt. En dan heb je als wandelaar het bos helemaal voor je zelf (in ieder geval vandaag zijn er geen andere wandelaars in dit gedeelte van het park). In alle rust en in een koel tempo worden de verschillende zandpaden aan elkaar gekoppeld.

Na bijna drie kilometer staat er in het groen een strakgelakt bordje ‘wild-observatiepost’. Dat nodigt op z’n minst uit om even de treden naar boven te lopen. Met een ruim uitzicht, veilig bekeken vanachter een metershoog scherm, op een open veld is het vol verwachting kijken naar overstekend wild. Of het weer is te mooi of het wild heeft even het mailtje met de showtijden niet gekregen, vanmiddag steekt er geen elk beestje over. Dan maar weer het wandelpad oppikken voor het vervolg van de wandeling.

Het decor is afwisselend van brede naar smalle zandpaden (hier en daar uitkijken waar je de voeten neerzet met de omhoogstekende boomwortels) en tussendoor een paar paden die nog zo groen als gras zijn. Net tegen de tijd dat de gedachten afgedwaald zijn, weet een opvliegende vogel de wandelaar weer bij de tijd te krijgen.

De route dwaalt in de richting van de bewoonde wereld een maakt nog een paar omtrekkende bewegingen over de bruggetjes. Wel goed uitkijken waar de leuning zit. Mocht je toch per ongeluk naar de verkeerde kant hangen, dan haal je een nat pak. En voor wie hoogtevrees heeft: halverwege de oversteek niet naar beneden kijken dan haal je zonder problemen de overkant.

Tegen de tijd dat de parkeerplaats weer bijna in beeld komt toch nog even uitkijken voor een overstekende eekhoorn. Samen nog even verstoppertjes spelen. De eekhoorn wint wanneer die pijlsnel de dichtstbijzijnde boom inschiet en uit beeld verdwenen is voor het fototoestel aan staat. Misschien de volgende keer.

Ps. afhankelijk van de tijd van het jaar dat je in het park wandelt, is deze wandeling te combineren met een van de andere wandeling uit de serie ‘paleispark’.

Facebooktwitter