Afstand: 6 kilometer

Waar: Rechteren (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling door het bos van ‘Landgoed Rechteren’. In een afwisselend landschap, veel bos afgewisseld met hei en een paar doorkijkjes naar de weilanden. De wandeling gaat helemaal over zandpaden.

Het startpunt van deze wandeling ligt letterlijk in ‘de Uithoek’. Maar met behulp van de navigatie (Diezerstraat, Rechteren) is het geen onmogelijke zoektocht. Het is even manoeuvreren maar het lukt de auto een plekje naast het bankje in de Uithoek te parkeren. Even schoenen wisselen en dan is iedereen startklaar.

Eerst een breed zandpad maar de eerste mogelijkheid om af te slaan een smal bospad op, wordt niet afgeslagen. Het pad ziet er niet veelgebruikt uit, maar het bord is uitnodigend genoeg om verder te wandelen. De route volgt brede en smalle bospaden. Soms is het pad niet meer dan twee voeten breed waardoor een groot deel van de wandeling in een treintje wordt gewandeld. Het is dus soms even goed uitkijken dat de tak die aan de kant wordt gehouden niet in het gezicht van de achtervolgende wandelaar zwiept.

Met een kleine omtrekkende beweging gaat de wandeling langs een vennetje  en over een open stukje heideveld. Even danst de vlinder mee voor ze neerstrijkt om voor de wandelaar te poseren.

De route volgt het pad het bos weer in, nog meer laaghangende takken dus het blijft uitkijken. Dan wordt het smalle pad toch weer ingewisseld voor een pad dat breed genoeg is om naast elkaar te wandelen. In het groen is de ondergrond zo zacht dat het lijkt of je loopt te stuiteren. De route steekt een volgend heideveld over waar, in ieder geval vandaag, een kudde schapen in alle rust staat te grazen, zonder een blik aan de wandelaars te besteden.

Na de hei volgt de route weer een een groen bospad. Terwijl het zachte groen van de overhangende jonge varens tegen de kuiten kietelen, wandelen we gestaag door en volgen de kilometers elkaar regelmatig op. Nog een smal padje naar rechts om toch nog een paar hoogtemeters te maken vandaag. Het pad ligt nu iets hoger dan de omgeving, waardoor de uitzichten een heel ander perspectief krijgen.

Weer een smal slingerend pas met veel overhangende takken, dus weer oppassen geblazen voor wandelaars twee en verder. De laatste kilometer gaat weer in alle ruimte en zonder kleerscheuren kan de eindstreep gehaald worden.

Al met al een mooie en afwisselende wandeling. Het is bijna onvoorstelbaar dat op een zondagmiddag, met Hollandse luchten maar geen regen,  er afgezien van een verzameling spechten, een ree en een paar vlinders geen andere wandelaars de route kruisen. Wellicht ligt het aan het adres.

Facebooktwitter