Afstand: 4 kilometer

Waar: Delden (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Vanuit Delden een korte wandeling over ‘Landgoed Twickel. Inclusief een klim over een steile brug en een paar mooie doorkijkjes op het landgoed.

Omdat tussen Keulen en Parijs de weg naar Rome ligt, ligt tussen Berlijn en Londen de weg naar Twickel. Met een beetje tijd over toch nog even de wandelschoenen aangetrokken voor een kort rondje over ‘Landgoed Twickel’, het grootste particuliere landgoed van Nederland. Het startpunt ligt in de bebouwde kom van Delden, dus zit er niets anders op dan diep adem te halen en de klim over de brug te maken.

Eenmaal over de brug ligt de lange wandellaan kaarsrecht een netjes aangeveegd te wachten op de wandelaars en de fietsers. In een rustig tempo kabbelt de wandeling voort, langs het toegangshek met een mooi uitzicht op het kasteel. Omdat het al ruim na vijven is, blijft de wandeling op het vrij toegankelijke deel van het landgoed. Voor een bezoek aan de kasteeltuinen moet de wandelaar zich een beetje eerder melden.

Na genoeg meters op de klinkerweg slaat de route dan toch een bospad in. Met het eerste bruggetje in zicht gaat de versnelling dan toch aan. Van een wandelgemiddelde van nog geen vier kilometer per uur wordt nu de snelheid opgeschroefd tot vijf kilometer per uur. Toch nog rust genoeg om elke paar honderd meter stil te staan om een foto maken.

Er volgen nog een paar bruggetjes en typische doorkijkjes in de route en ongemerkt is de route terug geslingerd in de richting van het kasteel. Dan ligt er nog een grote uitdaging op het pad. Weer de brug met de behoorlijk steile klim op.

Met twee vingers in de neus worden de meeste hoogtemeters voor de tweede keer in de route overwonnen en de laatste meters tot de finish afgelegd. Wellicht niet de meest indrukwekkende wandeling maar we hebben ons prima vermaakt.

Ps. dit rondje is een eenvoudige, vooral rechttoe-rechtaan. Voor de wandelaar die een paar kilometer extra wil maken zijn er genoeg kronkelende bospaadjes, maar ook lange rechte lanen te vinden voor een of meer extra meters.

Facebooktwitter