Afstand: 11 kilometer

Waar: Wapenveld (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling vanuit Wapenveld, door een klein stukje van het kloosterbos, over de nieuwe brug, de dijk met veel weilanden als decor. En ondanks dat de IJssel niet wordt overgestoken toch een stukje Overijssel.

Het klinkt indrukwekkend: een wandeling door twee provincies. Dus de veters stevig vastgemaakt en extra water mee voor onderweg. Het eerste deel van de wandeling gaat door het bos waar in een ver verleden ‘klooster Hulsbergen’ heeft gestaan. De indrukwekkend dikke bomen hebben ongetwijfeld al ontelbaar veel wandelaars langs zien komen. Vandaag wordt dat aantal nog met twee opgehoogd.

Aan het eind van het bospad gaat de route in de richting van de dijk en langs het gemaal en het informatiebord. Op de t-splitsing kiezen we voor de weg rechtdoor in de richting van de nieuwe brug. Een bouwwerk voor het project ‘ruimte voor de rivier’.

Eenmaal de brug over wordt de dijk met uitzicht op de IJssel bereikt. In een rustig tempo gaat het in de richting van de provinciegrens en zonder dat er een bootje of een brug aan te pas komt wordt de oversteek van Gelderland naar Overijssel gemaakt en ligt er een stukje Overijssel aan de Gelderse kant van de IJssel.

De oude ijsseldijk kronkelt met de rivier mee, maar dan staan er toch genoeg kilometers op de teller en is het tijd om aan de terugweg te beginnen. Nog even een kleine pauze om wat te drinken, gade geslagen door een ree en dan is het letterlijk in een rechte streep terug. Nog even langs een weiland waar drie ooievaars zijn neergestreken.

Bij het gemaal (tegenover het informatiebord) staat een af(s)tappunt. Voor wie al door zijn of haar watervoorraad heen is, kan hier even bijvullen.

Vanaf het gemaal is het nog een overzichtelijk stukje in de richting van het kloosterbos en daarmee het einde van de wandeling.

Nog even een blik over de schouder voor de finish van de wandeling bereikt wordt. Een mooie variatie op de wandeling ‘Hollands decor‘. Tijd om de schoenen te wisselen.

Ps. Herman bedankt voor het gezelschap.

Facebooktwitter