Afstand: 14 kilometer

Waar: Nigtevecht (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Vanuit Nigtevecht met het voetgangerspontje de Vecht over voor een wandeling in richting van Nederhorst den Berg. De terugweg gaat langs de Spiegel- en Blijkpolderplas, de Ankeveense plassen en tot slot weer langs de Vecht. Een wandeling met veel water maar gelukkig niet uit de lucht.

Vandaag ligt het startpunt van de wandeling in Nigtevecht. Vlakbij de historische kerktoren (uit de dertiende eeuw) wordt een parkeerplaatsje gevonden en kunnen de wandelschoenen aangetrokken worden. De eerste stop zijn de bankjes op de oever van de Vecht want zoals het bij een pontje hoort, die is altijd aan de overkant als je er aan komt. Een goed excuus om even te wachten en naar de bedrijvigheid op het water te kijken.

Aangedreven op zonne-energie, maakt het pontje bijna geruisloos de oversteek en eenmaal aan de andere kant van de rivier gaat de route rechtsaf in de richting van de eerste molen op de route. De weg volgt de kronkelende route van de Vecht en blijkt ook een populaire bestemming voor fietsers te zijn, het is dus wel even uitkijken waar je loopt.

Na een stukje over het jaagpad met mooi uitzicht op de rivier en de bootjes die er rustig langs tuffen wordt bijna ongemerkt Nederhorst den Berg bereikt. Na kort overleg besluit de groep nog een stukje jaagpad te volgen en het centrum van het dorp in deze wandeling over te slaan.

Na een paar omtrekkende bewegingen worden de Spiel- en Blijkpolderplas bereikt. Bij het informatiebord wordt nog even kort wat informatie opgepikt over de historie van de polders en de plassen. De wandeling volgt het verharde pad door het polderlandschap en slingert in de richting van de Ankeveense plassen waar het betonpad wordt ingewisseld voor een zandpad.

De lange rechte paden maken het gebruik van de meegebrachte navigatiemiddelen overbodig en is er dus alle tijd om uit te kijken voor overvliegende of langszwemmende vogels. Het klaphek markeert het eind van het zandpad en de route volgt weer de verharde weg.

Aan de andere kant van de sluis is er weer even overleg, en munt besluit dat de route de omtrekkende beweging langs de Vecht gaat maken. Nog een paar bochten in de rivier, een informatiebord over de Horn- en Kuijerpolder inclusief het verhaal van Tsaar Peter de Grote en de verdwenen buitenplaats Petersburg voor het pontje weer in zicht komt. Nog een keer wachten op het bankje voor de oversteek naar Nigtevecht gemaakt kan worden.

Al met al een afwisselende wandeling en met de verschillende rustpunten onderweg om van de omgeving te genieten, goed te doen.

Ps. wil je de wandeling maken, let dan op de tijden waarop het pontje vaart. De dienstregeling is beperkt, en wanneer de auto in het centrum geparkeerd staat en je komt terug wanneer het pondje uit de vaart is, dan is het of een nat pak halen of een heel eind terug naar de brug.

Facebooktwitter