Afstand: 5 kilometer

Waar: Almere-Haven (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: een korte wandeling over een stukje van de Gooimeerdijk en door het Kromslootpark. Oog-in-oog met een standvastige Schotse hooglander.

Almere-Haven is ongetwijfeld niet de meest voor de hand liggende locatie voor een natuurwandeling. Toch maar een keer proberen. nu we toch in de buurt zijn Voor de auto een plekje gevonden langs de Gooimeerdijk. Met een briesje in de haren is het lekker uitwaaien wanneer de eerste meters in de richting van het Kromslootpark worden gemaakt. Vanaf de Gooimeerdijk is het even zoeken, maar het lukt om het bruggetje te vinden zodat zonder natte voeten de oversteek van fietspad naar wandelpad (en moutainbikeroute) gemaakt kan worden.

De route slingert een stukje tussen de bomen door. Geen eeuwenoud bos maar toch al behoorlijk groen en dichtgegroeid. Aangekomen op de zoveelste t-splitsing is het tijd om een keer rechtsaf te slaan, hoewel linksaf voor sommige wandelaars de natuurlijke reactie is bij een kruising. De volgende brug van de wandeling komt dan als snel in beeld.

De waarschuwing over het grazende vee gelezen en dan toch moedig het hek bij de brug open gedaan om tussen het hoge groen de wandeling voort te zetten. Net wanneer iedereen ervan overtuigd is dat er vandaag geen vee voor de voeten gaat lopen, schuift de eerste hooglander in beeld. Maar gelukkig heeft deze een graasplek buiten het wandelpad uitgekozen. Na nog een keer goed kijken blijkt dat een grazende dame post heeft gevat midden op de route en niet van wijken wil weten. Dan is het even kijken hoe groot de moed bij de wandelaars is. Wanneer de hooglander met de indrukwekkende hoorns besluit om in de richting van de wandelaars te slenteren is toch de eerste reactie om je uit de wandelvoeten te maken

Na honderd meter komt de groep weer tot stilstand. Met het imposante beest nog op het wandelpad en een langere weg terug wordt toch besloten om te proberen de viervoeter van het pad af te bewegen. Drie keer ademhalen en dan toch maar rustig doorwandelen. Blijkt dat de groep maar matig interessant is en sloffend maakt de Schotse dame zich uit de voeten. Ruimte genoeg om veilig te passeren.

Snel wandelt de groep verder en wanneer het tweede hek zorgvuldig is gesloten haalt iedereen opgelucht adem. Weer een micro-avontuur overleeft.  Nog een stukje verharde weg en een paar groene paden door het park voorat de route weer richting de Gooimeerdijk trekt.

Het laatste rechte stuk, met uitzicht op een bijna spiegelglad Gooimeer, en dan worden de wandelschoenen omgeruild voor feeststappers.

Ps. waarschijnlijk niet de meest bijzondere wandeling, maar met een paar mooie doorkijkjes toch de moeite waard.

Facebooktwitter