Afstand: 7 kilometer

Waar: Blaenavon (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Als afsluiting van een afwisselende verzameling wandelingen in Wales, nog een wandeling op de berg waar al zo veel beleefd is, meestal met wind tegen. Een wandeling vanaf Fox hunter carpark naar het oriëntatiepunt. Via de achterkant terug gewandeld in de richting van ‘Keepers pond‘. Tot slot via de hei terug naar het startpunt. Mooi uitzicht op ‘the Sugar Loaf’ en ‘the black mountains’.

DSC_0028

Als het weer, naar de lokale maatstaven, uitzonderlijk goed is, kom je niet uit onder een avondwandelingetje. Gekozen voor een wandeling met verstrekkende uitzichten, bijzondere stilte en een beetje nostalgie. Dan moet dus een wandeling op ‘the Blorenge’ worden. De zwaarste (klim)kilometers worden afgelegd ondersteund door een dieselmotor. Maar op de parkeerplaats toch de autosleutels geruild voor de wandelschoenen.

Vanaf de parkeerplaats is het wandelpad duidelijk te zien. Het is geen gladgestreken route. Door de vele stenen is het de hele tijd goed uitkijken waar de voeten neer gezet worden. Bijna op de top, als je denkt dat je de hele heuvel zo ongeveer voor jezelf hebt, zit er onder een zeiltje, een radio-amateur met volle overgave contact met wereld te maken. Zo even snel bekeken lijkt het vooral bij proberen te blijven. Maar misschien is al de zendapparatuur gewoon een excuus om in alle rust op de berg van het uitzicht te genieten.

DSC_0045

Eenmaal voorbij de laatste levende ziel, is het nog een klein eindje naar het oriëntatiepunt. In de laatste tien meter nog een klein steentje gezocht en bij de grote stapel achter gelaten. Alle tijd om van het uitzicht te genieten. Het blijft adembenemend mooi.

Nog een klein eindje doorgewandeld, maar dan is het toch tijd om een pad te zoeken dat gevolgd kan worden voor de route terug. Even tussen een paar schapen door zig-zaggen, maar een wandelaar aan het eind van de dag is echt niet de moeite om voor op te staan.

Het brede pad in de richting van ‘keepers pond’ is eigenlijk niet te missen. Net om de bocht krijg je  een mooi uitzicht op de vijver met een geschiedenis die terug gaat tot minstens de negentiende eeuw. De wandeling gaat om het water heen. Met een blik over de schouder lijkt het water wel heel indrukwekkend groot.

DSC_0048

Vanaf ‘keepers pond’ over een paar smalle wandelpaadjes tussen de hei door in de richting van de parkeerplaats. Nog een klein stukje voor de parkeerplaats wordt bereikt. Een mooie afsluiting.

Ps. net te laat met het fototoestel, maar het leukste uitzicht was een schaap dat netjes via het bruggetje bij ‘Keepers pond’ de oversteek naar de andere kant van het water maakt. Waarschijnlijk niet zo’n fan van natte poten.

Facebooktwitter