Afstand: 27 kilometer

Waar: Hattem (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat:  Een lange wandeling met als start- en eindpunt het terras van ‘Herberg Molecaten’. Door het bos wordt de doorsteek naar de uiterwaarden gemaakt, via het project ‘Ruimte voor de rivier’, een stukje Overijssel, de molen met de ooievaars, nog meer weilanden en tot slot nog een stukje bos.

Wat te doen met een hele middag vrije tijd? Na enige overleg valt de keuze op een lange wandeling waarin de twee kanten van Hattem, bos- en rivierenlandschap gecombineerd worden. Met meer dan vijfentwintig wandelkilometers voor de boeg is het een goed idee om met een gezonde lunch van start te gaan.

Omdat het grootste gedeelte van de wandeling door dunbevolkt gebied gaat, staat de hele collectie van ABBA gereed om al wandelend uit volle borst mee te zingen. Niets swingt immers zo goed als ‘Waterloo’ met het uitzicht op de IJssel  of ‘Does your mother know’ of ‘Mama mia’ terwijl je in de middle-of-nowhere op zoek bent naar de weg terug.

Op het ritme van de muziek wisselt het bosdecor voor een stukje langs het ‘Apeldoorns kanaal’ om uit te komen voor het stuk tussen de weilanden door. Lange, bijna rechte wegen strekken zich voor de wandelaars uit. Er is dus weinig aandacht voor de kaart en de routebeschrijving nodig maar alle rust en ruimte voor een huppelpasje.

Bij het informatiebord over de IJsselbiënnale is er even tijd voor een korte pauze. Na een paar foto’s is het tijd voor de volgende swingende kilometers, in de richting van Marle. Dit dorp dat officieel in Overijssel ligt maar wel aan de Gelderse kant van het water, is het officiële keerpunt van de wandeling. Maar omdat het wandeltempo boven gemiddeld lag op het eerste deel, is er tijd genoeg om nog een stukje verder de dijk te blijven volgen.

Bij de molen is er weer een mooi moment om een pauze in te lassen. De ooievaars poseren geduldig voor de foto met de molen Hollands op de achtergrond. Met de kerktoren van Wijhe in het vizier en veertien kilometers op de teller is het tijd om rechtsaf te slaan en de route terug te volgen.

Met de kerk van Vorchten op een steenworp afstand, gaat de route opnieuw rechtsaf tussen de weilanden door in de richting van Wapenveld. Met een paar omtrekkende bewegingen door de bebouwde kom steekt de route de doorgaande weg over en steekt het bos van ‘landgoed Petrea’ in. Ondertussen is de collectie van ABBA helemaal uitgezongen en op het noten van de ‘Four Tops’ worden de paar toppen van de route met gemak overwonnen. Ondanks de afgelegde kilometers worden de liedjes uit volle borst meegezongen, geen wonder dat de reeën en de spechten zich vandaag niet laten zien.

Nog een laatste kilometer en dan staat de teller op ruim zesentwintig kilometer. Tijd om de vermoeide benen op een stoel van het terras van de herberg rust te geven en bij te komen van de inspanning. Fijn gewandeld (en gezongen)

 

Facebooktwitter