Afstand: 7 kilometer

Waar: Beckum (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling over, zoals het verhaal gaat, het mooiste kerkenpad van Nederland. Het wordt een rondje met veel rechte stukken en mooie doorkijkjes. Het grootste gedeelte van de wandeling gaat over Landgoed Twickel.

Waar je als wandelaar zoal niet terecht kunt komen. Vandaag worden de wandelschoenen aangetrokken in Beckum en daarmee zijn we helemaal startklaar voor een wandeling die over, zoals het op het informatiebord omschreven wordt, ‘het mooiste kerkenpad van Nederland’ gaat. Vanaf het informatiebord van het wandelnetwerk is het geen probleem om de route op te pikken. In een vlak landschap ligt het wandeltempo zonder moeite boven gemiddeld.

Eenmaal de bebouwde kom van Beckum uit, steekt de route het pad over dat vroeger gebruikt werd om vanuit Beckum naar de kerk te wandelen. Het is even uitkijken op het smalle pad, dat gedeeld wordt met fietsers. Maar met beleid en geduld gaat het passeren zonder problemen. Het pad steekt door het bos van het Landgoed Twickel met hier en daar een klein doorkijkje over heidevelden.

Na het smalle bospad gaat de route over op een breed zandpad en wordt al snel het verste punt van de wandeling bereikt. Linksaf en nog weer een recht stuk vooruit.

Ondertussen zijn de heidevelden ingeruild voor weilanden terwijl het pad onder de voeten nog steeds zand is. Bij de volgende t-splitsing slaat de route weer linksaf en dan is definitief de terugweg begonnen. Ondertussen loopt het zandpad parallel aan het bos en bij het eerste bospad lijkt het een goed idee om weer het bos in te wandelen. Een bordje met de tekst ‘alleen voor fietsers’ steekt hier letterlijk een stokje voor. Natuurlijk houdt dit bordje de wandelaar niet echt tegen maar een paar langs flitsende mountainbikers maken wel duidelijk waarom het een beter idee is om als wandelaar het brede zandpad te blijven volgen.

De route slingert nog langs een paar boerderijen van het landgoed, de zwart-witte luiken verraden een stukje van de geschiedenis. Met een paar zandpaden overwonnen is er inmiddels wel zoveel stof in de schoenen gekomen dat het begint te schuren en er blaren dreigen. Onverwachts snel komt gelukkig de kerktoren van Beckum, en daarmee de finish, weer in zicht.

Het laatste stukje van de wandeling gaat weer over de verharde weg. Aan de andere kant van de tunnel wacht al het bankje waar de schoenen goed uitgeklopt kunnen worden en de wandelschade opgenomen kan worden. Gelukkig geen echte blaren opgelopen.

Ps. fijn gewandeld, maar of dit het mooiste kerkenpad van Nederland is, daarvan ben ik nog niet helemaal overtuigd.

Facebooktwitter