Afstand: 42 kilometer

Waar: Rheden (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling over de ‘Veluwezoom’ als onderdeel van de midzomernachtwandeling van Natuurmonumenten. Met een start om acht uur ‘s avonds wandelden we een groot deel in het donker. Was een bijzondere ervaring om het tijdens de wandeling donker maar ook weer licht te zien worden. Met twee rondes, een van 42 en een van 21 kilometer werd de totale afstand van de wandeling gemaakt.

DSC_0369

In een wilde opwelling drie maanden geleden ingeschreven voor de ‘Midzomernachtwandeling’ van Natuurmonumenten. Het is vandaag dan toch echt zover, de wandeling van 63 kilometer gaat nu echt van start. De afgelopen maanden regelmatig gewandeld, maar veel verder dan vierentwintig kilometer op een dag ben ik nog niet gekomen. Het wordt een uitdaging om drieënzestig in een keer te lopen waarvan nog een behoorlijk deel in het donker wordt gelopen.

De start is gepland voor 20.00 uur, met donkere wolken in de lucht vertrekt de groep voor de afstanden van tweeënveertig en drieënzestig met een vertraging van ruim een kwartier toch nog met de zon op het gezicht.

DSCF2341

Omdat we in een groep vertrekken ligt het tempo op de eerste tien kilometer best wel hoog, bijna zes kilometer per uur, waarbij ook de eerste twee klimmetjes in een hoog tempo worden overwonnen. Gelukkig gaat het langzaam genoeg om de eerste wilde zwijnen in het bos te zien wegschieten.

Bij de eerste controlepost is het tijd voor een appel en het aanvullen van de watervoorraad. Een goed moment om de groep los te laten en op eigen tempo naar de volgende controlepost te lopen. Met een knip in de controlekaart rijker en het gevoel van ‘de paden op, de lanen in’ weer onderweg.

Het tempo past nu iets beter in het tijdschema dat in het hoofd is uitgezet. Bij het eerste wildrooster is het tijd voor een broodje gebakken ei en een stuk ontbijtkoek voor de nodige energie. De tweede post blijkt dan toch iets verder dan gedacht. De eerste regenbui (in het donker) helpt ook niet om de moed er in te houden, maar gelukkig zijn de schoenen waterdicht en blijven de voeten dus droog. Na ruim vijftien kilometer kan dan toch eindelijk het tweede knipje op de kaart worden gezet.

DSC_0371

Tijd om droge sokken aan te doen en de voeten weer in de talkpoeder te zetten. Niet te lang treuzelen want er moeten nog wat kilometers versleten worden. Tot aan post drie gaat de wandeling volledig door het donker. Met de lamp aan zijn gelukkig de pijlen goed te zien en komen we zonder omwegen aan bij het gebouw van de zweefvliegclub. Nog nooit heeft warme tomatensoep om drie uur ‘s nachts zo lekker gesmaakt. Met ruim 34 kilometer achter de rug is er tijd voor een iets langere rustpauze en na de soep is er dan nog koffie met een vulkoek. Bijzondere combinatie op dit moment van de dag/nacht.

Weer helemaal warm en bijna opgedroogd lopen we weer het donker in voor de volgende etappe. Die belooft volgens de kaart iets korter te zijn. Ondertussen begint het weer te schemeren en voor we de vierde knip hebben verdiend is het weer volop licht. Met de afspraak dat de ehbo-dame op ons wacht aan het einde van de tweede ronde, kan het laatste stuk van het eerste rondje afgehandeld worden. Het laatste stuk is zwaarder dan verwacht. Veel dalen en dat vinden de benen en de tenen een minder goed idee.

Best wel moe, maar binnen de (door mij zelf gestelde tijd) wordt het eerste rondje afgemaakt. Tijd voor koffie en bedenken hoe nu verder.

Facebooktwitter