Afstand: 14 kilometer

Waar: Houghton (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling vanaf Houghton Mill in de richting van Huntingdon. De terugweg gaat langs meertjes en volgt een deel van de River Great Ouse.

De watermolen van Houghton (de oudste nog werkende watermolen langs ‘the Great Ouse’) is het startpunt van de wandeling. De route wandelt het dorp en volgt het voetpad tussen de brandnetels door. Het wat tegenvallende uitzicht wordt gelukkig gecompenseerd door het wandelgezelschap, dus de stemming blijft er in.

Wandelend over asfalt, langs een haven en door de bebouwde kom is de groep het er wel over eens: deze wandeling haalt voorlopig niet de top tien van wandelingen 2017. Wanneer de weg een lus om de kerk heen slingert, komt er wel verbetering in het uitzicht: uitzicht op de rivier en hier en daar tussen het groen door begint het meer op een wandeling te lijken.

Na ruim zes kilometer wandelen wordt Huntingdon bereikt. Hier gaat de route over Castle Hill in de richting van Portholme water meadow, een van de grootste stukken grasland.

In een rechte streep wordt het weiland overgestoken in de richting van de sluis. Bij het water slaat de route links af en slingert naar de Chineese brug. Weer midden in de bewoonde wereld wordt besloten een korte pauze in te lassen en een broodje te organiseren. De kleine plaatselijke bakker is snel gevonden en met een sandwich en een pasty voor lunch is iedereen weer voorzien van genoeg energie voor het tweede deel van de wandeling.

De wandeling gaat door een onvermijdelijk klaphek en over een bruggetje het groen weer in. Slingerend langs water, springend over stiles en modderpoelen ontwijkend wordt de weg richting het beginpunt uitgevogeld.

Met meer groen en rust zorgt het tweede deel van de wandeling dat de waardering omhoog gaat van een klein zesje naar een ruime zeven. Nog een brug over en langs een stuw voordat de watermolen, en daarmee ook het eindpunt weer in zicht komt. Bij de brug over de sluis is het nog even onverwacht druk met toeschouwers die vol belangstelling kijken hoe schippers en hun bemanning hun bootjes door de smalle sluis manoeuvreren.

Het wandelpad gaat letterlijk door de molen in de richting van de parkeerplaats. Iedereen is blij dat het eindpunt van de wandeling bereikt is. Tijd voor thee met een koekje op het terras bij de watermolen. Voor wie zin heeft, de watermolen kan bezichtigd worden.

Ps. de routebeschrijving had een wandeling van twaalf kilometer beloofd, het werden er een paar meer. Vooral de terugweg was de moeite meer dan waard.

Facebooktwitter