Afstand: 10 kilometer

Waar: Wicken (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling vanuit Wicken rond Wicken Fen in een van de oudste natuurreservaten van Engeland. Veel lange rechte paden, water en als afsluiting een extra rondje over het plankenpad langs ‘the last survivor’.

Wicken is geen bruisende wereldstad met parkeerproblemen, dus zonder moeite een parkeerplek gevonden en tijd om de wandelschoenen aan te trekken. Via de verharde weg trekt de route naar het wandelpad met uitzicht op de molen van Wicken en in de richting van ‘Adventurers’ Fen’, vernoemd naar de avonturiers die als eersten het gebied droog begonnen te leggen.

Eenmaal het klaphek door strekt de wandelroute zich bijna kaarsrecht voor de wandelaars uit. Een kwestie van blik-op- oneindig-wandelen. Het grote voordeel van zo’n route is dat het een keer lezen is en dan een halfuurtje wandelen zonder de route te bekijken maar wel alle tijd om alle overvliegende vogels na te kijken. Wanneer Burwell Lode (een lode is een handgegraven waterweg) wordt bereikt slaat de route links af en is het weer een rechte streep vooruit (dus niet de brug oversteken).

Weer een half uurtje gewoon rechtdoor wandelen, hoewel op  het graspad wel iets beter uitgekeken moet worden waar de voeten neergezet worden. Net voor de volgende (houten) brug bereikt wordt slaat de route onverwacht rechts af. Langs de waterlelies en de rustig voorbij peddelende zwanen wandelt de groep in de richting van het bezoekerscentrum van de national trust.

Wanneer de achterdeur van het centrum in beeld komt, wordt nog besloten een kleine lus aan de route toe te voegen en een rondje over het plankenpad te maken. Hier krijgt de wandelaar een mooi uitzicht op de molen. Als een van de laatst overgebleven molens.

Met het rondje over het pad krijgt de wandelaar de molen een paar keer te zien en voor je het weet is het rondje af en is het bezoekerscentrum bereikt. Een korte stop in de tea room is een passende afsluiting van de wandeling (nog wel even terug wandelen naar het dorp).

Ps. Hoewel het veel lange rechte wegen zijn en het uitzicht weinig verandert toch fijn gewandeld.

Facebooktwitter