Afstand: 11 kilometer

Waar: Moulton (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Op advies van de buurman, deze wandeling aan het wandelprogramma toegevoegd, al is alleen maar dat een deel van het rondje over ‘de oudste weg van Engeland’ gaat. Het rondje staat ook wel bekend als ‘het drie kerken ommetje’ of de grens van Cambridgeshire en Suffolk.

Het kan niet missen dat een wandeling die bekend staat als ‘the three churches walk’ begint bij een van de drie kerken. Net voor St Peter’s Church in Moulton wordt ruimte gevonden voor de auto en worden de rugzakken uit de auto gehaald, de wandelschoenen aangetrokken en het gps-apparaat aangezet; klaar voor de start en gaan.

Om even in te lopen gaat een paar honderd meter stroomafwaarts langs het water en wanneer alle benen losgelopen zijn, is het tijd om de route op te pakken; gelijk klimmen. Langs de kerk gaat het heuvelop richting de eerste stile van de wandeling. Wanneer het eerste veld over gestoken wordt neemt de groep een paar keer een kleine pauze om een blik over de linker schouder te werpen; het verhaal gaat dat vanaf de heuvel op een heldere dag de kathedraal van Ely te zien is. En hoewel het niet een strak blauwe lucht is, is het toch net helder genoeg om de contouren van de torens te zien.

Op de top van de klim even uitblazen en dan weer in beweging in de richting van Gazeley, waar  ‘All Saints Church’, de tweede kerk van de wandeling, al eeuwen staat. Het vinden van de kerk in een dorp is niet de grootste uitdaging, het vinden van de route is hier iets lastiger. Maar de routebeschrijving in combinatie met het gps-apparaat helpen de wandelaars weer op weg. Na een paar stiles, hekjes en weer een klimmetje door het veld wordt het bos bereikt. Hier slingert de route over de verschillende bospadjes en afgezien van een opgeschrikte ree is er geen wandelaar in het bos al op pad.

Wanneer de andere kant van het bos wordt bereikt, komt de derde en laatste kerk van de wandeling in beeld. ‘Saint Mary’s Church’ maakt de lijst voor vandaag compleet. Wanneer aan de kerk voorbij gewandeld is, slaat de route linksaf. Een mooi stukje (heuvelaf) tussen de bomen door. Nog even een keer achterom kijken om Dalham Hall op de foto vast te leggen.

Vanuit Dalham is het nog een redelijk vlakke wandeling door de velden terug in de richting van Moulton. Vooral veel zandweggetjes en het rustgevende gekabbel van het beekje op de achtergrond brengen de wandelaars terug naar het startpunt van de wandeling.

Ps. Voor een wandeling in een redelijk vlak deel van Engeland kent deze wandeling redelijk wat klimmetjes. Maar deze wandeling haalt zeker de top drie van de wandelweek.

Facebooktwitter