Afstand: 3 kilometer

Waar: Horringer (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een korte wandeling door de tuin van Ickworth met finish op het terras.

Zoeken naar een startpunt voor een wandeling in Engeland betekent dat je al gauw uitkomt bij een groot landhuis. Door een wandeling hier te beginnen is het geen probleem om voor ieder wat wils in de wandeling te vinden. Voor de cultuurliefhebber kan een wandeling door het huis worden gemaakt. De meeste huizen zijn open voor publiek. Voor de tuinliefhebber is er altijd een rondje door de tuin, van strak aangelegd tot vooral veel bos. Voor de theeliefhebber is er de bijna onvermijdelijke tea room (altijd een goed idee) en aan de chauffeur is gedacht: altijd een parkeerplaats.

Vandaag is gekozen voor Ickworth als wandellocatie. Voor dat de auto op de parkeerplaats gezet kan worden, krijgt de hele groep een lesje in waterdicht bezoekersmanagement: de sticker. Iedere bezoeker krijgt een Ickworth-sticker. Die kun je opplakken, met de nadruk op ‘kun’. Met enige sticker-rebellie besluit de groep om te kijken hoe noodzakelijk het is om de sticker zichtbaar te dragen of dat in de rugzak ook een mooie plek is.

Vanaf de parkeerplaats is de route door de tuin eenvoudig te vinden. Netjes uitgepijld slingert de ‘Albana-route’ door de tuinen. Vooral veel groen en hoge bomen, met hier en daar een mooi doorkijkje op Suffolk. Met de nodige hilariteit in de groep (er is altijd iemand die vanmorgen de humorpruik heeft opgezet en zolang iedereen zijn beste beentje voorzet is er zelfs op een grijze dag genoeg te lachen) worden de aangeharkte paden afgewandeld.

Halverwege de wandeling is het mogelijk om een grote lus aan de route toe te voegen, maar omdat er nog een wandeling op het middagprogramma staat, is de ochtendwandeling een kort inlooprondje. Na het nodige groen wordt het aangelegde voorplein bereikt.

Ickworth wordt ook wel ‘the Rotonda’ genoemd. Eenmaal op het plein voor de ingang is wel duidelijk waar deze naam vandaan komt (of zou nu duidelijk geworden zijn waar al onze rotondes vandaan komen?).

Met een korte doorsteek door het huis (de rondwandeling door de geschiedenis moet wachten tot na de thee-pauze) wordt het terras bereikt. Tijd voor thee. En voor wie zin heeft, er kan een potje croquet op het gras worden gespeeld. Ook leuk voor de toeschouwers.

Ps. de wandeling is te combineren met de langere wandeling in het park: ‘Buitenom’

Facebooktwitter