Afstand: 8 kilometer

Waar: Wye (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling vanuit Wye. Door de velden, met uitzicht op de kroon en een stukje van ‘North Downs way‘. De grootste uitdaging is de beklimming in het natuurreservaat met uitzicht op ‘the devil’s kneading trough‘.

De parkeerplaats in Wye is goed verstopt maar eenmaal de auto vlak bij de kerk geparkeerd kunnen de wandelschoenen aan en de zonnebril op. Het startpunt van de wandeling ligt bij het informatiebord ‘Downs and a crown’. Met de nodige informatie op zak kan de groep op pad. Het eerste stuk gaat door de bebouwde kom van Wye (langs de bakker maar die is nu toevallig op vakantie, dus geen snack voor onderweg mee).

Eenmaal de huizen achter gelaten, trekt de wandeling een rechte streep door de velden. Even goed opletten dat er op tijd naar links wordt gekeken om de in kalk uitgestoken kroon van een afstandje in het landschap te zien liggen. Na het derde veld wordt het natuurreservaat bereikt en kan er aan de klim van de dag begonnen worden.

Gelukkig zijn er treden in de heuvelrug gemaakt om de wandelaar een handje te helpen bij de klim naar boven. Het is een behoorlijk klimmetje maar eenmaal (een beetje buiten adem) boven, is het oordeel unaniem. Het uitzicht over ‘the devi’s kneading trough’ (gevormd aan het eind van de laatste ijstijd en dus al wat jaartjes aanwezig) is zeker de moeite waard.

Nadat iedereen weer op adem is en het uitzicht genoeg bewonderd, gaat de wandeling verder via ‘the North Downs Way’. Wye blijkt dan nog maar twee mile weg te zijn en met een bijna vlak pad in het vizier zit het wandeltempo er zo weer in.

Het uitzicht over de omgeving vanaf het hoger gelegen wandelpad pad is bijzonder (zeker op een heldere dag als vandaag). Zon op het gezicht, wind in de rug en afwisselende uitzichten, wat wil een wandelaar nog meer?

Bij het hek waar de ‘North Downs Way’ rechtsaf slaat gaat de wandeling stug rechtdoor en steekt het bos in. Met een paar slingerende bospaadjes die vooral heuvelaf gaan en een redelijk marstempo komt de kerktoren van Wye snel dichterbij. Nog een klein stukje door het minder boeiende deel van het dorp voor het pad de toegang naar het kerkhof rond de kerk bereikt.

Met grafstenen die hier al langer staan dan de kroon in het veld verderop ligt, wordt de wandeling in historische stijl afgesloten op het bankje voor de kerk. Algemeen oordeel van de groep: best een inspannende wandeling maar met alle afwisselende landschappen vooralsnog de favoriet van de week.

Ps. de kroon is in 1902 door de studenten van het Wye College uitgestoken ter ere van de kroning van Koning Edward VII. Op de avond van de kroning werden er 1500 lampjes aangestoken om de kroon te verlichten. In de Tweede Wereldoorlog werd de kroon onder struiken weggewerkt zodat het niet als herkenningspunt voor vijandige vliegtuigen kon dienen.

Facebooktwitter