Afstand: 12 kilometer

Waar: Wye (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling van Wye via stukjes van  de ‘North Downs Way’ en de ‘Stour Valley Walk’. Inclusief een steile klim langs het randje van de kroon.  Weinig water, maar wel veel velden en uitgestrekte uitzichten over het landschap van Kent.

Voor de minder monumentale deur van de kerk in Wye even op het bankje tijd voor overleg. Na een rondje inclusief klimmetje (zie ‘Tell me Wye) heeft een deel van de wandelgroep de kilometers voor de dag wel gemaakt en een ander deel heeft misschien nog genoeg energie in de benen om de wandeling naar Chilham te maken. Met de meningen verdeeld over wat het meest verstandig is, wordt gekozen voor het compromis: de ene helft van de groep gaat met de auto terug en de andere helft neemt de benenwagen.

Met de backup van het gps-apparaat moet het lukken om een weg via de velden terug te vinden naar het plein voor de kerk van Chilham. Eerst een stukje langs de doorgaande weg, en dan linksaf het voetpad op. Hier gaat de route direct behoorlijk steil omhoog en net voordat iedereen helemaal buiten adem is, kan nog net worden vastgesteld dat dit wandelpad strak langs de kroon de heuvel omhoog klimt.

Even op adem komen en dan de laatste hoogte meters overwinnen voordat het bijna vlakke wandelpad wordt bereikt. Langs een bankje (maar geen tijd voor pauze) in de richting van een bijzonder hekje.

Er hangt geen werkinstructie bij dus het is even uitproberen. Blijkt dat de twee staanders aan de kant kunnen en als de wandelaar er door gestapt is, ze met een klap weer dicht kunnen vallen. Even oppassen voor je vingers dus.

Op elk kruispunt is het even zoeken maar als je de wandelbordjes goed in de gaten houdt en de gps regelmatig bekijkt, lukt het redelijk om een slingerende route door de velden te trekken, een kudde koeien te omzeilen en regelmatig een verzameling vogels op te laten vliegen.

Ondanks een paar twijfelmomenten – is het echt de bedoeling dwars door het graanveld te wandelen ? – komt volgens de kaart de eindbestemming wel steeds dichterbij. Na een kleine pauze om iets te drinken is iedereen klaar voor het laatste stukje van de wandeling.

Nog een keer een weiland door, een stile over klimmen en een laatste veld doorkruisen voordat de laatste klim van de dag gemaakt kan worden. Zonder blaren maar wel toe aan thee wordt de bestemming gehaald.

Ps. Finish bij de kerk in Chilham betekent dat Shelly’s tearoom op steenworp afstand is. Na ruim twintig kilometer in de benen is bijkomen op het terras van de tearoom een meer dan goed idee.

Facebooktwitter