Afstand: 8 kilometer

Waar: Laag Zuthem (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een groene wandeling. Gestart net buiten Laag Zuthem en gewandeld over smalle paadjes onder de bomen, door de velden, een paar stukken bos en een rondje over Landgoed Den Alerdinck. Het grootste gedeelte van de wandeling gaat over zandpaden.

P1010037

Als je naar de kaart van Nederland kijkt ligt Laag Zuthem nog wel een paar kilometers van zee verwijderd. Het bord bij het startpunt van de wandeling ‘Zeedijk’ zet je dan toch wel even op het verkeerde been. Ondanks dat we op het verkeerde been staan, gaan we toch op weg. Mooi smal zandpadje (net breed genoeg om over te wandelen) onder de bomen door met mooie doorkijkjes naar de weilanden. Aan het eind van het eerste zandpad volgt de route een klein stukje klinkerweg voor er weer een zandpad wordt gevonden.

Aan het eind van het pad slaan we links af en lopen parallel aan het Overijssels Kanaal. Zwanen en waterhoentjes vinden verkoeling van het water. Even getwijfeld om ook de voeten in het water te laten bungelen. Toch maar de wandelschoenen aangehouden en verder gewandeld.

P1010045

Bij een zandpad van rechts besluiten we om de verharde weg te verlaten en weer het zandpad op te gaan. Een paar slingerbewegingen door het bos (inclusief een paar wegrennende reeën. Waarschijnlijk cameraschuw) en tussen de velden door. Langs de velden staan veel veldbloemen in bloei wat een bijzonder kleurrijke afwisseling is van het groen van het bos. De vlinders en bijen zijn behoorlijk aanwezig op dit gedeelte van de wandeling.

De route gaat verder in de richting van Landgoed Den Alerdinck en volgt een paar van de wandelpaden over het terrein.

P1010057

Ondertussen komt het startpunt van de wandeling al weer bijna in zicht. Nog een klein stuk rechte weg. In plaats van op de weg te gaan lopen kiezen we ervoor om het smalle zandpad (eerst een beetje verscholen tussen de bomen) naast te weg te volgen. Dit loopt een stuk leuker maar betekent wel een paar extra trapjes die overwonnen moeten worden.

Wat de zeewaterkerende dijk betreft: de watersnoodramp van 1825 waarbij een groot gedeelte van Salland en de Kop van Overijssel meer dan een meter onder water kwam te staan door het opgestuwde water uit de IJssel en het Zwarte Water, was de aanleiding tot de aanleg van de dijk. Deze 3,6 kilometer lange dijk werd in 1830 voltooid en bij het hoge water van 1883 en 1895 bleef het land achter de dijk droog. De zeewaterkerende dijk is sinds 1995 een provinciaal monument.

Ps. aan het eind van de wandeling is de groep het er over eens; de mooiste wandeling van de week en een mooi woord voor scrabble rijker: zeewaterkerend, drie keer woordwaarde.

 

Facebooktwitter