Afstand: 12 kilometer

Waar: Wijhe (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling vanaf het station Wijhe, een stukje over de oever van de rivier, door de Duursche Waarden met een bruggetje dat tot enige rebelse wandelbewegingen uitdaagt en via het buitengebied terug naar het station.

Volgens dienstregeling kunnen de wandelaars vandaag de veters strikken op het bankje van station Wijhe, klaar voor een wandeling rond Wijhe. De route trekt, via de winkelstaat en woonwijken in de richting van de IJssel . Even goed uitkijken bij het oversteken van de doorgaande weg en dan door het klaphek het zandpad op. Het pad gaat bijna letterlijk over de IJsseloever. De koe heeft het advies van het bordje ruimhartig opgevat en staat met alle poten in de IJssel, zelfs een vrachtschip is geen reden om de poten weer op het droge te zetten.

Nog twee keer het hekje over en dan gaat de route weer verder aan de andere kant van de dijk. Een lang recht stuk maakt dat het wandeltempo ruim boven het gemiddelde ligt. Bij de ‘Duursche Waarden‘ steekt de route voor de derde keer de doorgaande weg over. Het smalle (en hier en daar glibberige) wandelpad is een welkome afwisseling op de rechte asfalt stroken. Bij het klaphek mag de wandelaar met de soepelste armspieren het klaphek bedienen zodat het hek met een elegant klopje dicht valt.

Aan de andere kant van het veld wacht een bijzondere loopbrug. Een deel van de wandelgroep gaat huppelend over de brug, geheel zoals op het bord al aangegeven, op eigen risico. Gelukkig bereikt iedereen droog de andere kant van de brug. Omdat er een strak wandelschema gevolgd wordt, blijft het terras van het informatiecentrum vandaag op afstand en dus geen koffiepauze.

Nog een keer de drukke weg over en dan in een bijna recht streep over het asfalt weer in de richting van Wijhe. De kerktoren is al goed, zelfs van afstand, te zien.

Eenmaal Wijhe weer bereikt maakt de wandeling nog een extra omtrekkende beweging door het groen van Wijhe, door het hek is de kerktoren weer goed te zien, het kan dus niet meer ver zijn naar het station. De bankjes langs de weg zien er uitnodigend uit, maar er wordt besloten het wandeltempo erin te houden. Op het perron is er ruimte genoeg om even uit te blazen. Fijn gewandeld.

Ps. hoewel de meningen verdeeld zijn over de wandeling, saaie rechte stukken afgewisseld met boeiende passages, toch een ruime voldoende voor de wandeling. Het bruggetje van stadsbosbeheer was het met een paar rebelse wandelaars het leukste stukje. De suggestie om de voeten even in de IJssel af te koelen, laten we wachten tot een andere wandeling.

Facebooktwitter