Afstand: 17 kilometer

Waar: Wijhe (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: De IJsselbiënnale heeft naast kunstwerken in het veld, een wandelroute van Doesburg naar Zwolle (of natuurlijk andersom). Vandaag de etappe Wijhe-Hattem.

De route van de IJsselbiënale 2017 kent acht etappes, en met een aangegeven afstand van elf kilometer is de wandeling van Wijhe naar Hattem overzichtelijk, zelfs na een rondje door het buitengebied van Wijhe. Naar eigen inzicht wordt de route een beetje aangepast en wordt het startpunt bij het station van Wijhe neergelegd. Via de winkelstraat en de woonwijk trekt de route in de richting van het pontje. Precies op tijd bij de kade om gelijk de oversteek van Overijssel naar Gelderland te maken.

Een stukje over de dijk die al decennia in het landschap ligt, en dan afdalen naar veldniveau om over het asfalt in de richting van Vorchten te wandelen. Als snel komt de dijk die pas een paar jaar geleden is aangelegd, in beeld. Hier blijkt de uitgestippelde route toch iets minder duidelijk van gedacht, of is het de boot die iets verder op in het landschap ligt die voor te veel afleiding zorgt? Volgens de kaart rechtdoor, maar daar is echt geen weg. Wel een grote U-bocht. Even overleg maar dan wordt toch besloten de boot als mikpunt te gebruiken en via de U-bocht de route voort te zetten.

Eenmaal voorbij de boot komt de derde dijk van de wandeling binnen loopafstand. De route strekt zich als een lange rechte streep vooruit. Officieel loopt de route aan de voet van de dijk, maar het uitzicht op de dijk is een stuk wijdser dus passen we nog een keer de route aan en wandelt de groep via het fietspad in de richting van Hattem.

Blijkt dat bovenlangs wandelen nog een tweede voordeel te hebben: een bezoekje aan de uitkijkpost, inclusief een bankje om de benen even rust te geven. Omdat er toch nog een paar kilometer voor de voeten liggen is het na een kwartiertje tijd om verder te gaan. Op het kruispunt in de richting van Wapenveld maakt de wandeling nog een kleine omtrekkende beweging om nog langs een kunstwerk te wandelen en gaat aansluitend in de richting van het gemaal.

Bij het ‘wateraf(s)tappunt’ wordt er even gestopt om alle waterflessen bij te vullen. Dan blijkt de kilometerteller al op elf kilometer te staan en het eindpunt is nog lang niet in zicht. Nog even diep adem halen en dan is iedereen klaar voor de laatste loodjes. Via het Kloosterbos en het Apeldoorns Kanaal komt dan toch de kerktoren van de Hanzestad in het blikveld.

In Hattem, het eindpunt van de etappe, staat de teller op zeventien kilometer, iets meer dan gedacht. De groep is het er over eens: tijd om de energie aan te vullen met pasta en pizza bij Angela.

Ps. Een oversteek met het pontje is altijd leuk, verder zijn het veel lange rechte stukken. Het officiële startpunt, buiten Wijhe, is lastig wanneer je etappes wandelt. Eenmaal met de pont de andere kant van de IJssel bereikt, zijn er geen terrasjes meer.

 

Facebooktwitter