Afstand: 5 kilometer

Waar: Llanfoist (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar.

Samengevat: Met een zeventigplusser in de wandelgroep gekozen voor een niet te inspannende wandeling. Een goede optie is een wandeling langs het ‘Monmouthshire and Brecon Canal‘, afgezien van een klimmetje in het begin van de wandeling is het een redelijk vlakke route met een hele geschiedenis. Het kanaal staat op de Werelderfgoedlijst.

DSCF2301

Naast een bijzonder mooi landschap, ligt er ook veel geschiedenis rond Abergavenny. Waar in de heuvels vooral veel klimwerk in de wandelingen zit, hebben we vandaag een relatief vlakke wandeling uitgezocht. De groep verzamelt op de parkeerplaats bij de Village Hall van Llanfoist. Vanaf deze parkeerplaats kun je eenvoudig het wandelpad op. Het pad lijkt vlak maar schijn bedreigt: het is behoorlijk vals plat. We passen het tempo aan de groep aan, we hebben alle tijd van de wereld.

Halverwege het wandelpad is er de keuze: een steile klim direct naar het kanaal of nog een stukje vlak door lopen tot aan Govilon. Het wordt de klim. Eenmaal bij het kanaal is het echt vlak lopen. Op het gemak wordt het haventje van Govilon bereikt. Waar vroeger de longboats zorgden voor de handel, liggen er nu vooral plezierjachtjes in het haventje.

Bij de haven wordt er wat gedronken en is het tijd voor de wandeling terug.

DSCF2305

We volgen het kanaal van de werf in Govilon tot de werf van Llanfoist (hoewel van deze werf alleen nog de twee gebouwen over gebleven zijn, die nu als woon/vakantiehuis dienst doen). De huizen op de tekening zijn nog goed te herkennen, de bedrijvigheid is wel verdwenen. Tijd om het laatste stukje van de wandeling te gaan maken. Tijd voor thee.

DSCF2303

 

Ps. omdat het kanaal boven de bewoonde wereld is aangelegd, nemen we de de trap terug naar Llanfoist. Trap af is altijd beter dan trap op. Brenda was vandaag mee met de wandeling. We sluiten de wandeling af met tea and victoria sponge (home made by Brenda; een supertraktatie waarin meer dan vijftig jaar bakervaring en heel veel liefde verwerkt is).

Facebooktwitter