Aftand: 17 kilometer

Waar: Wijhe (Nederand)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een etappe uit de verzameling van de IJssel biënnale 2017. Twee keer met de veerpont over, door de Duursche Waarden, een wiebelige loopbrug en over een stevig stuk dijk. Inclusief een aantal kunstwerken en een rijksmonument als decorstuk.

Met het startpunt van de wandeling verschoven naar het station van Wijhe (de officiële route begint bij de haven in Wijhe) verzamelt de wandelgroep zich op het stationsplein, klaar voor een etappe uit de route van de IJssel biënnale 2017, voorspelde afstand twaalf kilometer. Vanaf het station slingert de route door het centrum van het dorp in de richting van de haven om de officiële route op te pikken.

Het eerste deel van de wandeling volgt de verharde weg in de richting van het bezoekerscentrum van staatsbosbeheer in Den Nul. Met vijf kilometer op de teller gaan er stemmen op voor een pauze: koffie met appeltaart. Een goed idee, maar vandaag blijft de pas erin en wordt deze pauzemogelijkheid overgeslagen.

Na de eerste brug van de dag (even lekker wiebelen) trekt de route door de Duursche Waarden richting richting de oude steenfabriek Fortmond, nu een rijksmonument en bouwplaats voor een kunstwerk. Met enige elegantie de boze kabouter wordt ontweken en verder gewandeld.

Strak op tijd komt de groep aan bij het voet-en fietsveer tussen Fortmond en Veessen: het kozakkenveer. Met een mooie oversteek over de IJssel gaat de route verder door Gelderland. De dijk is nu de leidraad voor de wandeling. Bovenop de dijk heeft de wandelaar mooi uitzicht over het landschap.  Halverwege de dijk nog even getwijfeld om een stukje van de dijk af te wijken, maar omdat het pad door de uiterwaarden wordt versperd door een woest uitziende kudde koeien wordt voor de veilige route over de dijk.

Wanneer de kerktoren van Olst in beeld komt is het even opletten dat de afslag naar de pont niet gemist wordt. Precies op tijd wordt de kade bereikt en kan er mee gevaren worden naar de andere kant van de IJssel. nog een klein stukje door Olst in de richting van het station om de trein naar Wijhe (maar een station verder op) te nemen.

Algemene oordeel: een route met mooie stukken, de kunstwerken geven genoeg stof tot discussie onderweg (er zijn mensen die ze mooi vinden maar daar is niet iedereen van overtuigd) en de afstand is slecht gemeten/weergegeven op de site.

Ps. ook deze tweede etappe is een behoorlijk stukje langer dan in de informatie van de organiserende stichting aangegeven. Op zich is de afstand nog te doen, maar het valt wel wat tegen wanneer je denkt twaalf kilometer voor de boeg te hebben, wat ruim zeventien wordt. Het verschil wordt niet verklaard door het verschoven startpunt.

 

Facebooktwitter