Afstand: 10 kilometer

Waar: Zandoerle (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling vanaf het bezoekerscentrum Toterfout. Door de bossen en velden richting ‘Grootmeer’ en ‘Kleinmeer’. Uitzicht vanaf het uitkijkpunt en via de grafheuvels uit de bronstijd terug. Let op: deze wandeling is in de zomer gemaakt, toen ‘Grootmeer’ droog stond. Wanneer er wel water in ‘Grootmeer’ staat kan de wandeling via de oever naar de uitkijkpost worden gemaakt. Vanaf de uitkijkpost kan de route weer gevolgd worden.

Vandaag begint de eerste wandeling op de parkeerplaats van het bezoekerscentrum Toterfout in Zandoerle. Vanaf de parkeerplaats gaat het eerste stukje van de wandeling over de verharde weg. Eenmaal op de eerste zandweg wordt de wandelrust hardhandig verstoord door een laag overvliegend vliegtuig en vallen de wandelverhalen in de groep even stil.

In het bos volgt de route een paar brede zandpaden in de richting van de gemeentelijke bossen van Eersel om uit te komen bij het ‘Grootmeer’. Hier is de groep even de weg kwijt. Volgens het routekaartje moet er uitzicht op water zijn, maar het is hier behoorlijk groen, het vennetje staat helemaal droog. Met een kleine omtrekkende beweging en een rechte lijn over daar waar normaal water staat wordt in de richting van het uitkijkpunt gewandeld. Met een soepele tred wordt de trap beklommen en is er een uitgestrekt uitzicht over de omgeving.

Nadat het uitzicht voldoende is bekeken en gefotografeerd worden de benen weer in de wandelversnelling gezet. Via een lang recht zandpad en een paar smallere bospaadjes worden de grafheuvels bereikt. Daterend uit de bronstijd (de informatie borden zijn een paar eeuwen later geplaatst) liggen in het bos meerdere grafheuvels verspreid, nu met de status van rijksmonument.

De route trekt verder door het bos, langs de velden (met nog een keer een overtrekkend vliegtuig) in de richting van Zandoerle.

Een klein stukje fietspad en zandweg en dan komt het eindpunt sneller dan gedacht weer in beeld. Op de parkeerplaats wordt er met een high five een punt achter het rondje gezet.

Ps. Een wandeling waar een paar minder bijzondere stukjes worden goedgemaakt door de afwisseling van bos, heide en een stukje cultuurhistorie. Het woord van de dag is: cultuurreservaat, een woord dat de online dikke van Dale niet kent, maar in Brabant in koper gegoten is. Fijn gewandeld met een prima afsluiting op het terras.

Facebooktwitter