Afstand: 17 kilometer

Waar: Heeze (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling vanaf station Heeze, langs Kasteel Heeze, over de Strabrechtse heide en door de Herbertusbossen. Let op: een deel van de wandeling gaat door een vogelbroed- en rustgebied. Dit gebied is gesloten tussen 15 maart en 15 juli en tussen 15 oktober en 15 november.

Vandaag is het startpunt van de wandeling het station van Heeze. Het eerste deel van de wandeling gaat door de bebouwde kom en in de richting van Kasteel Heeze, een huis met een lange historie. Omdat we geen afspraak hebben gemaakt voor een rondleiding door het kasteel, laten we het rechts liggen en beperken de beelden van het kasteel zich vooral tot de waterlelies en de buitenmuren. Via het zandpad langs het water trekt de route in de richting van de Herbertusbossen.

Over kronkelende bospadjes en een bruggetje trekt de route door het groen in de richting van de Strabrechtse heide. Na een klein stukje over het asfalt gaat de route door het klaphek het brede zandpad van de heide op. Gewaarschuwd door het bord dat er loslopend vee zich op de heide bevindt, worden de eerste stappen op het brede zandpad gezet.

De Strabrechtse heide strekt zich voor de wandelaar uit. Naast het beginnende paars van de heide wordt het gebied hier vooral begroeid door gras. Vanaf het zandpad is in de rechterooghoek de ‘Grafven’ net te zien. Het gebied is nu behoorlijk droog. Zo droog dat de waterhoogtemeter er op dit moment wat zinloos bijstaat.

Na een een paar kilometer bijna recht door het rustgebied wordt het volgende klaphek bereikt. Met enig beleid wordt het hek achter de wandelaars zonder een oorverdovende klap gesloten. Een klein stukje mul zand doet een behoorlijke aanslag op de kuiten maar kan gelukkig snel ingewisseld worden voor een fietspad. Gelijk gaat het wandeltempo omhoog.

Bij het informatiebord slaat de route links af voor het laatste stukje over de heide en in de richting weer van het bos. Het fietspad wordt dan weer ingeruild voor een bosweg. Met een paar slingerende bewegingen wordt het informatiebord van de Herbertusbossen bereikt. Op het bankje even rust voor de voeten voordt aan de laatste etappe van de wandeling wordt begonnen. Nog een klein stukje door de bebouwde kom en dan de finish op het plein bij het station.

Ps. Mocht je de wandeling niet vanaf het station willen maken, dan is de beste parkeermogelijkheid buiten Heeze de Boschlaan. Onderweg is een terras voor een theepauze.

Facebooktwitter