Afstand: 11 kilometer

Waar: Heeze (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Net buiten Heeze begint de wandeling richting de ‘Groote heide‘. Een stukje bos en dan veel hei.

Na de middagwandeling over de Strabrechtse heide is er toch nog wat energie over voor nog een heidewandeling. Het wordt de ‘Groote heide’ net aan de andere kant van Heeze. Startpunt is de parkeerplaats bij ‘de Boschwachter’, gelijk een mooi mikpunt voor het geval de vermoeidheid toch toeslaat.

Na een klein stukje asfalt slaat de route het brede zandpad op en slingert tussen de velden door in de richting van het fietspad. Aan de andere kant van het fietspad wacht ‘de Groote heide’, wat vooral eerst veel bos  en geen heide is. Brede zandpaden trekken door het Brabantse land. Als afwisseling een stukje verhard fietspad. Met een wandeltempo net boven gemiddeld, is het even opletten waar het bospad naar links in de route hoort. Die blijkt behoorlijk verstopt te zijn. Maar de oplettende wandelaar is natuurlijk niet eenvoudig van z’n pad te brengen.

Het is geen veelgebruikt wandelpad, dus hier en daar is het goed opletten voor laaghangende takken. Was dit bospad al lastig te vinden, het volgende bospad is nog beter verstopt. Maar niemand laat zich tegenhouden door schouderhoog gras en de hele groep bereikt de andere kant van het pad en maakt de oversteek naar de heide.

De oversteek gaat deels over goed ingelopen paden en deels over goed verborgen of half overgroeide weggetjes. Halverwege de oversteek wordt het zandpad vervangen door een plankenpad dwars door het Meerven om vervolgens weer over te gaan in een zandpad. De route trekt nog langs een vennetje waar een zilverreiger met veel geduld probeert het avondvisje uit het water te hengelen. Slingerend door het landschap wordt het ‘Heezerven’ bereikt.

Nog meer mul zand zorgt voor wat spierpijn in de kuiten en veel zand in de schoenen. Een goed excuus om even te gaan zitten en al het zand weer uit de schoenen te kloppen.

Nog een laatste stukje door het losse zand, een klein klimmetje en dan wordt de heide achter gelaten (nog wel even lekker op het bankje in het avondzonnetje de voeten laten bungelen) en dan gaat het tussen de velden door in de richting van de finish op het terras van ‘de Boschwachter’.

Ps. Algemeen oordeel van de wandelgroep: een afwisselende wandeling van bos en heide. De wandeling ging veel over droge stukken waar volgens de wandelkaart vennetjes liggen. Mocht je de wandeling volgen in een natter deel van het jaar, is het wellicht een goed idee om de wandeling iets aan te passen om de voeten droog te houden. Fijn gewandeld.

Facebooktwitter