Afstand: 9 kilometer

Waar: Llantony (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling vanaf  de parkeerplaats bij Llantony Prioriy. De steile klim (370 meter stijgen binnen 1500 afstand) aan het begin is een uitdaging waarbij niet alleen het landschap je soms de adem beneemt. Eenmaal boven volgt de route een deel van Offa’s Dyke path en uitzicht op zowel Engeland als Wales. Tussen de grazende paarden en schapen en tot slot de afdaling terug naar de ruïnes van Llantony Priory.

DSC_0340

Met uitzicht op de indrukwekkend uitziende klim nog voor de wandelschoenen aan getrokken zijn, protesteren de kuiten al bij voorbaat. Vanaf de parkeerplaats bij Llantony Priory is de klim van de dag duidelijk te zien. Drie keer adem halen en dan vertrokken. De klim is te doen, vooral als je onderweg een paar keer stil staat, even omdraait en van het uitzicht geniet. Elk stop is de ruïne een stukje kleiner geworden.

Onderweg een paar keer goed uitkijken waar je voeten neer gezet kunnen worden. De klei is hier en daar wat glad. Als het steilste stuk van de beklimming achter de rug is gaat de route verder over een grintpad en is al snel het hoogste punt van de wandeling te zien.

DSC_0343

De route gaat rechts af en volgt dan een stuk van Hatterral ridge. Het weer is helder genoeg om ver het dal in te kijken en een stuk van Engeland te kunnen zien. Vanaf het kruispunt begint de afdaling van de wandeling. Het pad kronkelt tussen de heidestruiken door. Het is even zoeken naar het punt waar we weer rechts af moeten slaan en het laatste stuk van de wandeling kunnen beginnen.

Uiteindelijk blijkt het minder moeilijk te vinden dan gedacht.

DSC_0355

Uitblazen en de voeten laten luchten bij de tea room bij de Priory. Meer informatie over Llantony Priory vind je bijvoorbeeld op de website van Castlewales.

Ps. de wandeling is gelopen met de klok mee. Natuurlijk kan het rondje ook tegen de klok in gelopen worden. Dan is de klim naar boven minder steil en wellicht beter te doen. Nadeel is dan dat de afdaling erg uitdagend is, vooral bij nat weer kan de ondergrond van klei/leem bijzonder glad zijn.

Facebooktwitter