Afstand: 9 kilometer

Waar: Houghton (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling vanaf de watermolen en door de velden bij Houghton en een bezoek aan St Ives.

Startpunt van de middagwandeling is het terras met uitzicht op de watermolen van Houghton. Het is even zoeken naar het wandelpad (ligt verstopt in het groen) maar eenmaal gevonden is er geen houden meer aan. Over het asfalt is het geen probleem om het tempo hoog te houden, maar bij de eerste stile is er toch wat onrust in de wandelgroep. Besloten wordt het vlakke wandelpad te verlaten en over de stile te klimmen. Nadeel van deze keuze is wel dat het gelijk behoorlijk klimmen wordt en dat in een verder vlak landschap. Eenmaal boven aan de klim, wordt het voordeel van de keuze duidelijk: een uitgestrekt uitzicht over de omgeving.

Na vijf minuten alle hoeken van het uitzicht bekeken te hebben is het tijd voor de afdaling. Het bospad is behoorlijk glibberig, maar zonder kleerscheuren en moddervlekken wordt het aangelegde wandelpad weer bereikt en is St Ives nog maar een steenworp ver (met een beetje geluk en gooi-ervaring).

De wandeling gaat door het levendige winkelcentrum en langs een terras met uitzicht op het water. Aan de andere kant van de rivier volgt de route het ingelopen pad dwars over Herringford Meadow. In de zomer is de kans dat het veld ondergelopen is klein, maar bij hoog water in de rivier, is er geen garantie voor de wandelaar dat de voeten droog blijven.

Aan de andere kant van het veld gaat de route een klein stukje door de bebouwde kom. Langs het water, over een paar velden en met een blik op Saint James’ Church (net boven het groen uit, en al sinds de twaalfde eeuw in de boeken genoemd) trekt de wandeling gestaag in de richting van het eindpunt.

De brievenbus is de aanwijzing om rechtsaf te slaan en richting de sluis te wandelen. Een laatste rechte streep over een mooi aangelegd wandelpad en de brug over bij de sluis. Nog even kijken hoe een schipper zijn boot vakkundig door de smalle sluis manoeuvreert en dan naar het terras waar de thee al klaar staat. Algemene conclusie: fijn gewandeld.

Ps. Zoek je een langere wandeling bij Houghton, kies dan voor de wandeling ‘Mag het ietsje meer zijn?‘. Heb je de hele dag de tijd en genoeg wandelenergie, dan zijn beide wandelingen ook op een dag te doen. Er is bijna geen overlap in de routes.

Facebooktwitter