Afstand: 14 kilometer (of 18 kilometer)

Waar: Hoenderloo (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling vanuit Hoenderloo door het nationaal park ‘de Hoge Veluwe‘. Via ‘het jachthuis Sint Hubertus’, ‘de Bunte’ en het ‘Museonder’ wordt de beeldentuin van ‘het Kröller-Müller museum’ bereikt. Finish van de wandeling ligt op de fietsverzamelplaats bij het ‘Museonder’.

De bushalte in het centrum van Hoenderloo is het startpunt van de wandeling van vandaag. Bij de ingang van het park wordt een toegangskaartje voor een bezoek aan het park en het museum gekocht. Net voorbij het eerst wildrooster is er nog even overleg: wandelen of toch een witte fiets lenen. De keuze valt op de wandelschoenen.

In het park zijn verschillende routes uitgezet. Voor het eerste deel volgt de wandeling de de blauwe route, deze gaat via de verschillende bospaden naar het jachthuis. Een klein stukje langs de vijvers en dan door het klaphek weer het bos in, ‘de fazantroute’ op.

Afwisselend wordt een stukje over een uitgezette route gevolgd, dan weer een stukje over een vrij gekozen bospad. Bos met metersdikke bomen wordt afgewisseld met uitgestrekte heidevelden.

Na twaalf kilometer op de teller wordt de draaideur van de achteringang van de beeldentuin bereikt. Blijkt voor een wandelaar in de groep een onverwachte uitdaging te zijn. De route door de beeldentuin gaat langs beelden van o.a. Rodin, Maillol, Jespers en een bouwwerk van Piet Hein Eek, om maar een paar van de indrukken van de beeldentuin te noemen. Genoeg stof om te discussiëren over wat mooi is en wat minder mooi is.

Na een koffiepauze op het terras wordt besloten de lange route te nemen in de richting van de uitgang. Dat betekent dat nog een keer de draaideur overwonnen moet worden. Blijkt ook de tweede keer weer een uitdaging te zijn.

Na veertien kilometer wandelen is de wandelenergie op voor vandaag en wordt de benenwagen ingewisseld voor een witte fiets. Bij het ‘Museonder’ net buiten de beeldentuin wordt een fiets uit het rek gepakt.

Tegen de tijd dat de benodigde fietsen zijn uitgezocht en op de juiste hoogte afgesteld is ook het oordeel over de wandeling gereed: een afwisselende wandeling, mooie bospaden en vergezichten over de heide. De beeldentuin was een mooie aanvulling op een typische natuurwandeling.

Ps. De rit naar de ingang bij Hoenderloo gaat in vliegende vaart (heuvelaf en met wind in de rug). Wil je de route wandelen gebruik dan deze route. Met de wandeling terug, komt de totale wandellengte op achttien kilometer.

Facebooktwitter