Afstand: 17 kilometer

Waar: Deventer (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: De etappe van de IJsselbiënnale van Deventer naar Olst. Een afwisselende wandeling door de uiterwaarden, door de velden en over een paar bospaadjes. Naast de kunstwerken van de biënnale nog een paar extra kunstwerken en een geschiedenisles.

Uit de verzameling IJsselbiënnale staat vandaag de wandeling van Deventer naar Olst op het programma. Het startpunt ligt aan de Gelderse kant van de IJssel, dus eerst met het pontje oversteken naar de andere kant van het water. Na een stukje over de kade gewandeld te hebben, is het kiezen: boven op de dijk blijven wandelen of de trap af naar het wandelpad door de uiterwaarden. Het wordt het zandpad langs de IJssel.

Het wandelpad is behoorlijk ingelopen, dus niet te missen. Eenmaal voorbij de jachthaven wordt het weer een verhard pad en dus gaat het wandeltempo gelijk omhoog.

Via het kunstwerk van de biënnale wordt het ‘landgoed Kiezersrande’ bereikt. Met mooie uitzichten op de IJssel, volgt de route het brede wandelpad (iets harder dan bedoeld het kaphek dicht laten vallen). Bij de aanwijzing dat het NS-station van Olst rechtsaf is, wordt het wandelpad in de richting van de doorgang in het hek gevolgd (het is wel een wat krappe doorgang).

Na een bezoek aan het ‘observatorium Keizersrande’, waar de restanten van een oud steenfabriekje een heel nieuwe functie hebben gekregen wordt de route verder gevolgd in de richting van Olst.

Eenmaal aan de andere kant van de doorgaande weg verandert het decor van uitgestrekte uiterwaarden in wegen omzoomd door bomen. Met een paar bankjes onderweg en mooie uitzichten is er genoeg reden om hier zo nu en dan een korte pauze in te lassen. Met het bordje ‘rondje Wildenberg’ uitnodigend in de berg geplaatst, wordt besloten om te kijken waar de route langs gaat. Naast een koe die uitgebreid voor het hek ligt waar met enige elegantie omheen bewogen wordt, is er weinig extra’s te vinden in de extra lus.

Na een paar bospaadjes wordt ‘kasteel de Haere’ bereikt en gaat de wandeling langs een paar overblijfselen van de ‘IJssellinie’. Deze militaire verdedigingslinie werd in 1953 aangelegd om in geval van een invasie door de Russen het land onder water te kunnen zetten. Na deze korte geschiedenisles is de wandelgroep klaar voor de laatste loodjes van deze wandeling. In een bijna rechte lijn gaat het het naar de finish: het station van Olst.

Algemeen oordeel over de wandeling: afwisselend en zeker de moeite waard, maar wel langer dan gedacht.

Ps. volgens de informatie zou de wandeling tien kilometer zijn maar voordat Olst bereikt is staan er zeventien kilometers op de teller.  Afgezien van de extra lus van het ‘rondje Wildenberg’ van een kilometer, en twee fotomomenten is niet helemaal duidelijk waar de extra kilometers vandaan zijn gekomen.

Facebooktwitter