Ermelose hei

Afstand: 9 kilometer

Waar: Ermelo (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling over de Ermelose hei  en door het Speulderbos weer terug. De hele wandeling gaat over zandpaden. Startpunt van de wandeling is de parkeerplaats bij de schaapskooi.

DSC_1155

Met nog minder dan 100 meter te rijden voordat de bestemming bereikt is komt het water met bakken uit de lucht. Niet het beste weer uitgezocht voor een wandeltocht. Maar net zo snel als de bui op is komen zetten, is het ook weer droog.

De schaapskooi in Ermelo, welke onderdak biedt aan ongeveer 400 heideschapen, is een prima beginpunt  voor een wandeling. Het ontwerp van de schaapskooi is gebaseerd op andere op de Veluwe voorkomende schaapskooien  (zie voor meer informatie de website). Omdat het de afgelopen tijd veel geregend heeft zijn de brede zandpaden een stuk minder mul dan in de zomer en is er prima te lopen. De zon is al weer door de wolken heen gebroken en de waterdamp stijgt uit de heideplanten op. Met een sterke wind, de opstijgende damp en een stralend zonnetje is dat een mooi gezicht.

Wandelen over de hei is niet ingewikkeld, de brede zandpaden zijn niet te missen, maar zo nu en dan kan er ook een smaller zandpad gekozen worden.

DSC_1156

Aan de andere kant van de hei steek ik door naar het bos. Hier is het direct gelijk een stuk natter. De bospaden zijn behoorlijk modderig en de plassen zijn soms zo groot dat er een alternatieve doorgang gezocht moet worden. Dat maakt de wandeling soms tot een mini-avontuur. Voor het einde van de wandeling komen we nog een kleine herinnering aan een een wandeling in het bos in Frankrijk tegen: perceelindeling (zie blog: ‘Frans bos’). De wandeling van vandaag gaat, zo te zien, langs onder andere perceel 36.

DSC_1164

Een paar bospaden en waterplassen verder bereiken we de parkeerplaats.

Ps. mocht je de navigatie gebruiken om het beginpunt van de wandeling te vinden, kies dan voor Drieërweg 131, Ermelo als adres. De schaapskooi is van een ander tijdperk en staat nog niet (of niet meer) op de hedendaagse digitale kaart.

Facebooktwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2020 Diana wandelt — Ondersteund door WordPress

Thema door Anders NorenOmhoog ↑