Afstand: 3 kilometer

Waar: Londen (Verenigd Koninkrijk)

Gpx bestand: later beschikbaar

Samengevat: Deze korte wandeling begint bij het metrostation ‘Westminster’. Even de tijd opnemen op ‘Big Ben’ en dan via ‘Downing Street’ naar ‘St James Palace’. Hier het eerste deel van de wisseling van de wacht bekeken. In looppas via ‘the Mall’ naar ‘Buckingham Palace’  de wisseling van de wacht verder te kijken. Wel een kwestie van geduld. Maar het is vandaag mooi weer, dus de moeite waard.

DSC_1070

Bij een bezoek aan Londen hoort natuurlijk ook het bekijken van het wisselen van de wacht bij Buckingham Palace. Op de site van de Guards de data waarop de wisseling te zien is gecontroleerd. Maandag lijkt voor dit bezoek de meest voor de hand liggende optie.

De ceremonie begint om half twaalf, nog tijd voor een kleine wandeling met fotomoment. Met een snelle blik op ‘Big Ben’ gaat de wandeling via de korte route in de richting van St James Palace. Hier nog even als een echte toerist een foto gemaakt met de ‘guard’.  Omdat er nog tijd genoeg is, koffie met gebak bij de ‘Inn the park’ voordat het eerste deel van de ceremonie (de inspectie door the Captain of the Queen’s Guard) op het plein bij St James’ Palace bezocht wordt.

De tijd goed in de gaten houden want het is een klein stukje lopen naar het plein voor Buckingham Palace. We zijn precies op tijd om het eerste deel van de aflossing uit Marlborough Road te zien komen. We kunnen mooi aansluiten en kunnen doorlopen ondanks het stoplicht dat op rood staat. Best bijzonder dat in de midden van een wereldstad een drukke rotonde wordt afgesloten in verband met een toeristische attractie. Vandaag zijn de ‘Irish Guards’ en de ‘Scots Guards’ goed vertegenwoordigd. De eerste groep is herkenbaar aan de blauwe pluim op de enorme zwarte muts. De tweede groep heeft alleen een grote muts op, zonder versiering van een pluim.

Ondanks de drukte is er nog genoeg ruimte om een plekje met goed uitzicht op de ceremonie te vinden.

DSC_1103

Nadat alle groepen binnen zijn gaat het grote hek dicht en is een deel van de ceremonie achter de hekken. Sta je verder van de hekken dat is dit deel van de ceremonie minder goed te volgen. Maar er blijft genoeg te bekijken. Bijna aan het eind van de ceremonie komen de diverse groepen, inclusief bands weer achter de hekken vandaan.

DSC_1133

De wandeling eindigt op het plein voor het paleis. Aan het eind van de ceremonie is het een korte wandeling door Green Park naar het gelijknamige metrostation.

Ps. voor alle actuele informatie omtrent de wisseling van de wacht (inclusief data en tijden): check de website: Changing the Guard.

Facebooktwitter