Afstand: 10 kilometer

Waar: Doorn (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling door de ‘Kaapse bossen’, inclusief de beklimming van de uitkijktoren ‘de Kaap’ met als beloning uitzicht over het landschap  tot aan Utrecht.

Vandaag staat een wandeling door ‘de Kaapse bossen’, gelegen in het nationaal park ‘de Utrechtse heuvelrug‘ op het programma. Het startpunt ligt net buiten Doorn op de parkeerplaats van ‘landgoed Zonneheuvel’. Vanaf de parkeerplaats is de doorsteek naar de bospaden eenvoudig gevonden. Met bospaden die zich soepel tussen de bomen door slingeren verandert het uitzicht voortdurend. De bomen staan er na de vele regen van de afgelopen dagen vandaag glanzend in het zonnetje bij, hier en daar versierd met een verzameling paddestoelen of een kerstbal.

In het bos is de herfst duidelijk begonnen. Het groen van de varens is al veranderd in bruin, wat met de juiste zoninval een mooi kleurenpalet oplevert.

Na ruim vier kilometer rustig wandelen over bospaden die wel een paar hoogtemeters verslijten, komt de uitdaging van de dag in beeld: de uitkijktoren ‘de kaap’. Als je vanaf de voet omhoog kijkt, ziet het er als een behoorlijk klimmetje uit. Halverwege de klim wordt door een tegenligger gemeld dat het negen trappen zijn voor je boven bent. Even stug door klimmen levert op een zonnig moment wijdse uitzichten over de omgeving op. De kerktoren van Cothem steekt net boven de boomtoppen uit en in de verte is nog net de dom van Utrecht te zien.

Na het rondje over het uitkijkplatform, ruim vijfentwintig meter boven het zandpad worden de negen trappen in dalende beweging afgelegd. Even zoeken naar een bospad en dan zit het wandeltempo er weer in. Eenmaal de wandelvaart er weer in worden de verschillende bospaden één voor één gevolgd inclusief een paar elegante sprongen over behoorlijke regenplassen om de voeten nog een beetje droog te houden.

Met acht kilometer op de teller slaat de route op de t-splitsing linksaf  een uitnodigend bospad in. Na zo’n twee honderd meter wordt het pad versperd door een breeduit staand hek. Er zit niets anders op dan om te draaien en op de t-splitsing een ander bospad te kiezen. De keuze valt op het pad dat rechtdoor trekt.

Met nog een paar klimmetjes en afdalingen komt de parkeerplaats en daarmee de finish van de wandeling in beeld. Bij de koffie een korte samenvatting van de wandeling: afwisselende wandeling, mooie bospaden en bijzondere uitzichten. Fijn gewandeld.

Ps. Landgoed Zonneheuvel heeft de mogelijkheid voor een theepauze of een lunch.

Facebooktwitter