Afstand: 10 kilometer

Waar: Londen (Verenigd Koninkrijk)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling die begint onder aan ‘the Shard’, voor het eerst de Theems oversteekt via ‘London Bridge’ en via Tower in de richting van ‘St Katharina Docks’ gaat. De Theems wordt opnieuw overgestoken, nu via de wereldberoemde ‘Tower Bridge’. Met een stop bij ‘Borough Market’ voor een hapje en een drankje gaat de wandeling nogmaals de rivier over, nu  via ‘the Millenium Bridge’. Een laatste rondje om ‘Saint Paul’s’ en dan via de vierde brug van de wandeling, ‘Southwark Bridge’ terug in de richting van ‘the Shard’.

DSC_0952.JPG

Waar te wandelen in een wereldstad als Londen? Alle bezienswaardigheden in een wandeling lijkt wat veel van het goede. Met een kaart van Londen in de hand is de keuze snel gemaakt. Het startpunt van de wandeling is bij het metrostation ‘Tower Hill’.

Vanaf hier is het een kleine wandeling naar het eerste fotomoment van de dag: Tower Bridge. Na een paar pogingen lukt het om het grootste gedeelte van de brug op de foto te krijgen.  Vanaf het fotopunt gaat de route over de kade van de Theems en langs de ‘HMS Belfast’ tot aan de brug. De ‘London Bridge’ is de eerste brug die vandaag overgestoken wordt.

Normaal gesproken kan de wandelaar direct aan de andere kant van de brug een trap af, naar de kade. Door bouwwerkzaamheden is dat nu niet mogelijk en maakt de wandeling een slinger om een paar gebouwen heen om dan toch weer bij de kade uit te komen.

Langs de kade gaat het in de richting van ‘the Tower of London’. Wil je ‘the Tower‘ bezoeken, dan kun je informatie op  de website vinden. Vanaf de ‘the Tower’ is het een paar stappen naar ‘Katharine docks’. Over een paar kleinere bruggetjes, die doen denken aan Amsterdam of Giethoorn, wordt een klein rondje langs de aangemeerde boten gemaakt. Met de sluis aan de ingang van de docks kan door het vaarverkeer het hoogteverschil van 9 meter worden overbrugd.

Na het rondje langs de boten is het de trap op en ‘Tower Bridge’ over. Voor meer informatie over een wandeling op hoogte: zie dewebsite. Na het oversteken van de brug, gaat de wandeling een klein stukje door een minder interessant deel van Londen, maar komt uit bijBorough Market. Deze overdekte markt doet een beetje denken aan een Zuid Europese markthal. Een geweldig aanbod van allerlei etenswaren, maar wel een beetje druk als je na 10 uur ‘s morgens komt.

De wandeling gaat langs een vuurspugende straatartiest in de richting van ‘the Globe theatre‘, het theater van Shakespeare en ‘Tate Modern‘.

DSC_0969.JPG

Passend bij bij de achtergrond van ‘Tate Modern’  ligt er een moderne wandelbrug over de rivier:  ‘Millenium Bridge’.  Hier heb je een mooi uitzicht op ‘Saint Paul’s‘. Naast glas-in-lood-ramen is de ‘Whispering Gallery’ de moeite waard.

Een klein rondje om de kerk. Om weer bij de kade te komen moet er een kleine doorsteek door een openbaar tuintje gemaakt worden. Bijzonder aan dit tuintje/parkje is dat in de oorlog op deze plek door een vader en zoon een tuintje is aangelegd.

De laatste brug voor vandaag is Southwark bridge. Nog één keer de rivier over om het metrostation te bereiken.

DSC_0972.JPG

 

Ps. na de wandeling van vanmorgen, besluit ik vanmiddag de stad vanaf de fiets te bekijken. Aanmelden bij ‘Santander Cycles’ is eenvoudig. Na aanmelding kun je voor een klein bedrag 24 uur gebruik maken van een leenfiets in stukjes van 30 minuten. Het is een hele belevenis op de fiets door de wereldstad. ‘Veilig beginnen is het uitgangspunt’ dus beginnen met  een rondje door ‘Hyde Park’. Daarna waag ik mij op de weg. Eenvoudige route  en dan parkeren bij ‘the Science Museum’ voor een bezoek aan de Leonardo-tentoonstelling. Dit is een tijdelijke tentoonstelling. Controleer dewebsite van het museum voor het meest actuele aanbod. Na de tentoonstelling weer een fiets opgehaald voor een rondje door de stad. Aan het eind van de route meld ik de fiets weer af bij een ‘docking station’ en ga met de metro terug naar het hotel.

Facebooktwitter