Afstand: 10 kilometer

Waar: Doorn (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling door de Kaapse bossen bij Doorn. Voor wie een paar extra hoogtemeters wil maken kan de uitkijktoren beklommen worden.

Met een mooie herfstdag in het verschiet gaat net buiten de bebouwde kom van Doorn de wandeling van start. Strak blauwe lucht en een lichte briesje helpen de wandelaars op weg voor een wandeling over de Utrechtse Heuvelrug, door de Kaapse bossen. Dit gebied werd een paar eeuw geleden gekocht door Hendrik Swellengrebel. Omdat het gebied hem deed denken aan het gebied achter de Tafelberg, kreeg het gebied de naam van ‘Kaapse bossen’.

Het is even goed oppassen want de kastanjebomen staan vandaag op scherp. In een rap tempo vallen de kastanjes uit de bomen. Het lijkt erop dat het een goed idee geweest zou zijn om een helm op te zetten. De kastanjes die met een doffe plof op de grond vallen blijken dan gelukkig wel van het type ‘ruwe bolster, blanke pit’ te zijn.

De klimtoren is bijna niet te missen tijdens een wandeling door de Kaapse bossen en wie nog een paar extra hoogtemeters aan de wandeling wil toevoegen kan de 9 trappen beklimmen. Vandaag wordt gekozen om alleen een rondje op de begane grond te maken en dan verder te wandelen. Smalle bospaden, hier en daar versperd door een grote plas water, en brede lanen zijn vandaag het uitzicht.

Net tegen de tijd dat de wandelaars niet echt meer opletten of er voetgangers van links het zandpad over willen steken, springt er een ree het zandpad op. Wie er het meest schrikt is niet direct duidelijk, maar de ree draait in een soepele beweging de staart in de richting van de wandelgroep om dan toch te bedenken dat het groen aan de andere kant van het zandpad meer bescherming biedt. Nog een draai van negentig graden en dan met een grote sprong het groen in.

Net als de wandelaars zijn bijgekomen van de schrik steken en er nog twee reeën het zandpad over, het voorbeeld van de eerste ree volgend. Net als de wandelaars weer de gang in de wandeling hebben is in een ooghoek te zien dat de drie reeën een eindje verderop in het groen mee rennen.

Op het volgende kruispunt slaan de wandelaars links af en rennen de reeën nog een stukje recht door. Hoewel de rest van de wandeling minder schrikmomenten kent, is het goed wandelen. Inclusief de verschillende klimmetjes in het parcours. Nog een paar extra bospaden en dan wordt het eindpunt van de wandeling bereikt. Tijd voor koffie in het zonnetje op het terras.

Ps. de wandeling kan gecombineerd worden met een andere wandeling door de Kaapse bossen: ‘Negen trappen‘.  Ondanks dat de wandelingen door hetzelfde gebied zwerven, wordt er minder dan vijf procent van de wandeling over dezelfde paden gewandeld.

Facebooktwitter