Afstand: 11 kilometer

Waar: Rechteren (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een tweede wandeling vanuit ‘de uithoek’, net buiten Rechteren. Deze wandeling gaat over ‘Landgoed Rechteren’ en over het ‘Rechterense veld’. Veel bos, een stukje heide, een gemeentelijk monument en doorkijkjes over de velden.

Veel parkeergelegenheid is er niet in ‘de Uithoek’, maar op een vroege ochtend is het geen probleem om bij het bankje het startpunt van de wandeling te leggen. Volgde de eerste wandeling vanaf dit punt het zandpad verder het bos in, vandaag gaat de route terug naar de doorgaande weg om aan de andere kant het landgoed op te wandelen.

De uitzichten over de velden worden na een kilometer ingewisseld voor lange boslanen, voorzien van bomen die al menig jaar voorbij hebben zien trekken. In de lichte bries dwarrelen de bruin gekleurde bladeren in alle rust naar de grond. Bijna aan het eind van de lange laan draaft een jongen met een paard aan de leidsels over het pad. Zo zie je maar dat op lange lanen niet alleen Lotje kan leren lopen, met een goede meester kun je er ook leren paardrijden.

De meeste wandelpaden op het landgoed zijn begroeid met gras, op een dag als vandaag levert dat binnen vijf minuten al kletsnatte voeten op. Het soppende geluid van de wandelaars houdt vandaag in ieder geval al het wild (er lopen reeën in het gebied) op veilige afstand. Een paar wegvliegende vogels zijn de enige dieren die zich op deze wandeling laten zien.

Na een hele verzameling bospaden van het landgoed aan elkaar geknoopt te hebben steekt de wandeling het ‘Rechterense veld’ op. In dit natuurgebied dat ooit een stuifzandgebied was, wisselen loofbomen, naaldbomen en een stuk heide elkaar af. Het brede zandpad op de rand van het natuurgebied, toepasselijk de Bosrandweg genaamd, gunt de wandelaar wijdse uitzichten over het landschap.

Bij de oude schaapskooi, nu een gemeentelijk monument zo blijkt uit het schildje naast de deur, verlaat de wandeling het brede zandpad met uitzicht over de velden en gaat weer een bospad op. Nog een paar extra paden tussen de bomen door en een oversteek over het heidegebied voor het eindpunt dan toch nog onverwacht snel bereikt wordt.

Ps. Ondanks de natte voeten, fijn gewandeld. De wandeling kan gecombineerd worden met ‘de uithoek‘ tot een route van 17 kilometer. Onderweg zijn er wel een paar bankjes maar geen terras.

Facebooktwitter