Afstand: 6 kilometer

Waar: Heerde (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: een afwisselende wandeling door het bos en over de hei, inclusief een bezoek aan de schaapskooi.

DSC_0777

Vandaag is het nog net geen lente volgens de kalender. Volgens het weer buiten, regenachtig en grijs, is het nog lang geen lente. Toch maar besloten een rondje te wandelen langs de schaapskooi op de ‘Renderklippen’. We beginnen de wandeling op de parkeerplaats aan het eind van de Kooiweg in Heerde. Op een druilerige dag als vandaag is er ruimte genoeg.

Vanaf de parkeerplaats is de schaapskooi eigenlijk niet te missen, maar we besluiten via een paar bospaadjes de goede richting op te gaan. Na wat omtrekkende bewegingen komt de route op de ‘Renderklippen’ uit. Een klein klimmetje overwonnen en dan een mooi uitzicht op de omgeving. Met een paar omweggetjes wandelen we in de richting van de schaapskooi.

Een deel van de kudde is buiten en hoewel het officieel nog geen lente is zijn er toch genoeg lammetjes te zien. De kudde behoort tot een speciaal ras, het Veluwse heideschaap. Het ras is herkenbaar aan de in verhouding lange poten en een wat uitgereikt lijf. Kenmerkend is ook de gebogen ‘ramsneus’ en de horizontale, wat afhangende oren. De vacht bestaat uit lange wol die is vermengd met wat zogenaamde bokkeharen.

DSC_0782

De wandeling gaat verder via de zandpaden over de hei. Wel blijven opletten want een paar stukjes van de wandeling gaat over ruiterpaden en vandaag is er een aantal paarden in volle galop onderweg.  Aan de andere kant van de schaapskooi gaat de wandeling weer het bos in.

DSC_0779

Nog een paar bospaden gevolgd en ook weer een stukje langs de hei. Na bijna 6 kilometer bereiken we de parkeerplaats en kunnen de wandelschoenen weer in de kofferbak.

Ps. wil je meer weten over de schaapkudde (inclusief de mogelijkheid om een lammetje te adopteren), bezoek dan de website.

Facebooktwitter