Afstand: 13 kilometer

Waar: Waalwijk (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling door het Nationaal Park ‘Loonse en Drunense duinen’, ook wel de Sahara van West-Europa genoemd. Een stukje bos en veel kilometers door de grote zandbak die meer dan 750 voetbalvelden groot is.

Het startpunt van de wandeling ligt bij de Roetselberg de eerste wandelmeters gaan gelijk heuvelop door het losse stuifzand. Met het eerste uitzicht over de zandvlakte en een klein stukje door het losse zand is het direct duidelijk dat de kuiten het te verduren krijgen vandaag. Om warm te lopen op een minder inspannend stuk slaat de wandeling links af, de trap af en in de richting van het bos. Wandelen over de bospaden is een stuk minder zwaar.

Slingerend over smalle bospaden afgewisseld door brede lanen omzoomd met dikke bomen en zo midden in de herfst voorzien van een paar centimeter dik bladerdek is het aangenaam wandelen. Tegen de tijd dat de hele wandelgroep ervan overtuigd is dat het een ontspannen wandeling is (inclusief mooi herfstweer), wordt de rand van het zandstuifgebied bereikt.

De optie om toch op het bospad te blijven wordt nog even in de groep gegooid maar met een meerderheid van stemmen valt de keuze toch op de oversteek door de zandbak. Gaan de eerste meters nog fluitend, na de eerste klim door het losse zand zijn niet alleen de kuiten een beetje verzuurd maar ook de schoenen vol geschept met zand. Over de zandverstuiving kan vrij rond gedwaald worden, er zijn geen verplichte paden of verboden gebieden. Dus alle alle vrijheid om rond te zwerven.

De uitgestrekte uitzichten en de rust zorgen ervoor dat de hoogteverschillen vol goede moed overwonnen worden. Tegen de tijd dat de bosrand weer langzaam in het beeld schuift, maakt de schaapskudde het plaatje voor vandaag compleet.

Het laatste deel van de wandeling gaat over een verzameling van bospaden en nog een laatste, kleine oversteek over het zand. Het slot van de wandeling wordt gevormd door nog een klein klimmetje door het mulle zand, de Roestelberg op. Rennend naar beneden om op de parkeerplaats nog een keer goed de schoenen uit te kloppen.

Algemene conclusie: een afwisselende en hier en daar uitdagende wandeling; het herfstzonnetje vandaag was een bonus. Algemene oordeel: geweldig gewandeld.

Ps. wandelen door het stuifzand is te doen op lage schoenen, dat geeft de wandelaar ten minste een paar keer een goede reden om even stil te staan, het zand uit de schoenen te schudden en op adem te komen. Ook even op je blote voeten door het zand lopen is een prima afwisseling.

Facebooktwitter