Afstand: 10 kilometer

Waar: Waalwijk (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling vanaf de Roestelberg door het bos in de richting van Waalwijk. Via het Loonse en Drunense duinen terug.

Met de veters in de wandelschoenen voorzien van een dubbele knoop en met het gps-apparaat in de aanslag, staat de wandelgroep klaar voor vertrek. Uitgetekend is een route door het bos in de richting van Waalwijk en als kers op de wandeltaart nog een klein stukje ploegen door het losse zand van de zandverstuiving.

Na een kleine slinger over het randje van de zandverstuiving gaat de route, via de trap en een stukje aangelegd fietspad, het eerste bospad op. Onder luid protest van een vlaamse gaai steekt de groep het brede bospad op. Het alarm van de vogel (de vlaamse gaai wordt ook wel de bospolitie genoemd) betekent dat alle dieren zich uit de voeten maken. Vanmiddag dus weinig kans op een voorbij springende ree.

Via een paar lange, uitgestrekte bospaden wordt het park aan de rand van Waalwijk bereikt, in vergelijking met de bospaden een redelijk aangeharkt deel van de wandeling. Na een omtrekkende beweging om de vijverpartij, gaat de wandeling weer het bos in en volgt een paar smalle en brede zandpaden.

Tegen de tijd dat de meeste wandelaars het bos ondertussen wel gezien hebben, kan de oversteek naar de zandverstuiving gemaakt worden.

Het laatste deel van de wandeling gaat over het randje van de duinen, met een paar kleine klimmetjes, mooie uitzichten en een kilo zand in elke schoen om de wandeling mee af te sluiten.

Algemene waardering: afgezien van het stukje door het aangeharkte park bij Waalwijk, een prima rondje door het bos en een klein stukje zand. Vooral vlak terrein en weinig belasting voor de kuitspieren, anders dan bij de (gecombineerde) afstand.

Ps. de wandeling kan gecombineerd worden met ‘Loonse en Drunense duinen‘. Heb je geen tijd voor de twee wandelingen, dan is de wandeling  ‘Loonse en Drunense duinen’, mijn favoriet vanwege de grotere afwisseling in het landschap.

Facebooktwitter