Afstand: 4 kilometer

Waar: Waalwijk (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een korte wandeling vanaf de Roestelberg door het bos, over de hei en nog een klein stukje door het zand.

Met nog een uur wandeltijd over wordt besloten om de wandeldag in het nationaal park ‘Loonse en Drunense duinen’ af te sluiten met een korte wandeling. Voor de verandering wordt niet gelijk de zandheuvel aan het eind van de parkeerplaats beklommen, maar een bospad uitgezocht. Slingerend tussen de bomen omzeilt de route de mountainbikeroute.

Met een kleine boog om het water gaat de wandeling het bos in en volgt de ingelopen zandpaden in de richting van de hei. Een klein stukje aangelegd fietspad geeft de wandelaar even de gelegenheid om het verzamelde zand weer soepel uit de schoenen te stampen.

Het wandeltempo ligt aan het eind van de dag voor de hele groep duidelijk lager dan dat van groene zandloopkever, een beestje  dat met een sprintsnelheid van achteneenhalve kilometer per uur (of te wel 125 keer zijn eigen lichaamslengte) zich de relatief snelste sprinter ter wereld mag noemen. Om de moed niet de wandelaar helemaal in de schoenen te laten zakken, laat de snelle sprinter zich vandaag niet zien. Maar een oplettende wandelaar zou de hardloper hier tegen kunnen komen.

Vanaf het fietspad wordt gezocht naar het laatste stukje zandroute voor de dag.

In de heide wordt een smal maar goed ingelopen pad gevonden dat in de richting van de Roestelberg gaat. Nog een laatste klim door het losse zand en dan kan de afdaling naar de finish worden gemaakt.

Algemene oordeel van de wandelgroep: een mooi rondje en een goede samenvatting om de wandeldag mee af te sluiten. In de vier kilometer zijn alle decors van de dag kort nog even langs gekomen inclusief het hier onvermijdelijke zand in de schoenen.

Ps. mocht je meer wandelkilometers willen maken dan kun je deze wandeling combineren met ‘Loonse en Drunense duinen‘ en /of ‘ Bos en zand‘. Afgezien van een paar honderd meter aan het begin en/of eind van de wandeling gaan de drie wandelingen ieder door een ander deel van het nationaal park.

Facebooktwitter