Afstand: 15 kilometer

Waar: Heerde (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: een wandeling met als startpunt ‘de keet van Heerde’ via ‘landgoed Bonenburg’ helemaal langs het Apeldoorns kanaal naar de haven van Hattem. Onderweg kom je verschillende informatieborden tegen met stukjes geschiedenis van het Apeldoorns kanaal.

DSC_0677

Aan de eind van de cursusmiddag lijkt het een goed idee om nog een wandelingetje van de cursuslocatie (de keet van Heerde) naar de haven van Hattem te maken. Het zonnetje schijnt en voor het grootste gedeelte van de wandeling de wind in de rug.

Vol goede moed vertrokken. Het eerste gedeelte gaat langs de doorgaande weg, maar al snel kan afgeslagen worden en wordt het iets rustiger lopen. Al snel wordt ‘landgoed Bonenburg’ bereikt en kan de verharde weg verruild worden voor een stukje ‘klompenpad’. Op het landgoed staat een hele verzameling oude bomen. Mooi werkterrein voor een specht. Het getik is al van ver te horen. Nog wel even zoeken, maar het lukt om de vogel in een bijzondere houding op de gevoelige plaat te vangen. De wandeling verlaat het landgoed bij de ‘Bonenburgersluis’ en loopt verder langs het kanaal. Het is de bedoeling om het kanaal helemaal tot aan Hattem te volgen. Als je het in een adem bedenkt lijkt het goed te doen te zijn.

Met het wandeltempo van een gemiddeld getrainde wandelaar trekt het landschap traag voorbij. De wandeling gaat deels over de verharde weg en deels over het zandpad langs het kanaal. Onderweg staan er verschillende borden met historische informatie over het Apeldoorns kanaal.

DSC_0689.JPG

Na Heerde bereikt de wandeling het buurtschap Hoorn. Hoewel het idee is dat er al een hele afstand is afgelegd, doet een snelle berekening vermoeden dat de helft van de wandeling nog niet bereikt is en dat het waarschijnlijk niet gaat lukken voor het donker Hattem te bereiken. Even doorstappen dus. Vooral als bedacht wordt dat het stukje over het dijkje niet verlicht gaat zijn.

DSC_0729.JPG

De foto’s genomen van de molen bij ‘Vrieze’s erfgoed’ in Wapenveld  zijn zo’n beetje de laatste die gemaakt zijn met voldoende licht. Maar vanaf hier is het nog meer dan 5 kilometer tot het eindpunt.

Met de pepergeur van de Euromafabriek nog in de neus wordt aan het laatste gedeelte van de wandeling begonnen.Ondertussen is het zo donker geworden dat het laatste stuk van de wandeling over het dijkje in de uiterwaarden bij Hattem op goed geluk wordt gelopen. Eindelijk wordt de brug bij Hattem bereikt. Met de haven in zicht, wordt besloten het historische centrum letterlijk links te laten liggen en de kortste route naar de bushalte te volgen. Volgens de voeten en de benen is het genoeg geweest voor vandaag.

Ps. Onderweg zijn er een paar gelegenheden om uit te rusten. Mijn favoriete foto van de dag is echter door de jury afgekeurd. Dus als extra aan de blog van vandaag toegevoegd.

DSC_0730

Facebooktwitter