Afstand: 10 kilometer

Waar: Hattem (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling die in het bos net buiten Hattem begint, door het historisch centrum gaat en via de uiterwaarden terug naar het beginpunt. De wandeling is gemaakt op 16 maart en er waren nieuwe bewoners voor het ooievaarsnest in de uiterwaarden.

DSC_0639

Frisse wind maar een strak zonnetje, dus een goede gelegenheid om nog een rondje te maken. We beginnen bij de parkeerplaats bij vakantiepark ‘de Leemkule’.  Eerst een paar bospaadjes, door twee klaphekjes en over een bruggetje. In het bos hebben we niet veel last van de wind en is het lekker lopen.

Na het bos komen we, na een klein stukje door de woonwijk, in het historisch centrum van Hattem. Niet alleen een paar leuke geveltjes, maar ook een aantal voorbeelden van toegepaste kunst. De meest grappige vind ik deze:

DSC_0645

Het beeld staat tegen de enige, nog overgebleven stadspoort en laat zien hoe de soldaten die gelegerd waren in de toren, er voor zorgden dat het schoon in de toren bleef. Als je bedenkt dat de gracht er langs stroomde en er verder op de was werd gedaan, vraag je af wie de vlekkenkampioen is geweest.

De wandeling gaat verder door het kleine centrum en verlaat de stad aan de kant van de uiterwaarden. Gelukkig is er geen hoog water en kunnen we zonder problemen de wandeling door het buitengebied maken. Hier voelen we direct dat er een straf windje staat en het voelt gelijk een paar graden frisser.

We lopen in de richting van het Apeldoorns kanaal en komen langs een van de ooievaarsnesten. En ondanks dat het nog vroeg in het seizoen is heeft er al een koppel op het nest hun intrek genomen. We lopen verder in de richting van het bruggetje en maken een klein omweggetje via het dijkje. Verderop komen we op de route van het ‘klompenpad’ uit. We volgen het pad voor de uitdaging van de dag. De weg is versperd door een net te brede plas water. En omdat we vandaag geen zin in natte voeten hebben besluiten we een klein stukje terug te lopen en een alternatieve route te zoeken. Die is gelukkig eenvoudig te vinden.

DSC_0660.JPG

De wandeling volgt een klein stukje het Apeldoorns kanaal en steekt bij de sluis het water over. Nog een stukje woonwijk voordat het bos weer wordt bereikt voor het laatste deel van de wandeling. Nog een paar bospaadjes naar de parkeerplaats en dan zit de wandeling er op.

Ps. in Hattem zijn een paar gelegenheden om de voeten rust te geven en wat te drinken.

Facebooktwitter