Afstand: 11 kilometer

Waar: Vierhouten (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling over ‘Landgoed Welna’, ‘Veluwe Nunspeet’ van Staatsbosbeheer en ‘kroondomein Het Loo’. Een groot deel van de wandeling gaat over bospaden. Een klein deel van de wandeling gaat langs de hei. We hebben geluk. Onderweg worden we niet alleen verrast door een specht, maar ook door twee reeën. De twee overstekende zwijnen hebben de vaart er goed in en hebben geen aandacht voor wandelaars.

DSC_0606

 

Aan het eind van de dag nog genoeg energie over om een blokje om te gaan. Gekozen wordt voor een wandeling door het bos en over de hei. Langs de doorgaande weg Epe-Nunspeet ligt ‘Landgoed Welna’. Met een beetje geluk vinden we een parkeergelegenheid en kunnen we vanaf hier het bos insteken.

Geen tijd gehad om uitgebreid de kaart te bestuderen en vooraf een wandeling uit te zetten. We gaan dus op goed geluk. Omdat het al aan het eind van de middag is besluiten we 5 kilometer vanaf de auto te lopen en daarna te keren en op gevoel (en met hulp van de gps) weer naar de auto terug te wandelen.

Niet ver van de parkeerplaats steekt een zandweg het bos in. Het is nog wel wat modderig maar het ziet er te doen uit. We volgen stug het pad, inclusief een paar kuitenbijtende klimmetjes. Het eerste gedeelte gaat over ‘Landgoed Welna’ en door het bos van Staatsbosbeheer.

Na een paar rondtrekkende bewegingen staat de teller bijna op vijf kilometer en dus tijd om terug te gaan. Net voordat we keren hebben we ‘kroondomein Het Loo’ bereikt. We maken nog een kleine lus door het bos en steken dan via een bospad over in de richting van de hei.

DSC_0626

Het pad gaat nog steeds een beetje op en af, maar het is goed te doen. Ondanks dat het een redelijke grijze dag is geweest breken er zo aan het eind van de dag nog kleine stukjes blauw door het wolkendek.

DSC_0629

Het zandpad loopt verder in de richting van het verharde fietspad. Omdat we nog een beetje tijd over hebben besluiten we niet de korte weg via het fietspad te nemen, maar nog een paar bospaadjes uit te zoeken.

Een van de bospadjes komt langs een grasveldje. Hier staan twee reeën op het gemak te grazen. Net voor de eerste klik van het fototoestel schiet de eerste ree weg. De ander is blijkbaar iets minder schichtig en blijft dan ook even staan kijken totdat er een paar foto’s zijn gemaakt.

Nog een klein stukje volgens de gps tot aan de parkeerplaats. Net voor de ontspanning toeslaat is er geritsel in de struiken naast het pad. Waar een paar elegant voorbij springende reeën wordt verwacht is de verrassing best groot wanneer twee wilde zwijnen in volle vaart het zandpad oversteken. Gelukkig hebben ze meer aandacht voor elkaar dan voor een geschrokken wandelaar.

Na deze laatste verrassing gaat het laatste gedeelte van de wandeling in een net iets hogere versnelling. Al met al lekker gewandeld.

Ps. Aan het begin van de wandeling is een kleine parkeerplaats. Onderweg geen mogelijkheid voor koffie met gebak.

Facebooktwitter